Ανάπτυξη 5% στην Τουρκία από εξαγωγές και επενδύσεις το α΄ τρίμηνο

Ανάπτυξη 5% στην Τουρκία από εξαγωγές και επενδύσεις το α΄ τρίμηνο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 5% έφτασε το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, διαψεύδοντας όσους είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν μεγάλα δεινά για την οικονομία της γείτονος, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, η Τουρκία εμφανίζει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις χώρες της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και του G7. Το οφείλει, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπουργό Οικονομικών Νατσί Ατζμπάλ, στις επενδύσεις και στην αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, ενώ δεν λείπουν και οι ακαδημαϊκοί που αποδίδουν την ευοίωνη εξέλιξη στη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού μετά το δημοψήφισμα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ο κ. Ατζμπάλ τόνισε ότι σημειώθηκε μεγάλη ανάκαμψη των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στη σημαντική αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, στο σύνολο των πρώτων πέντε μηνών του έτους οι εξαγωγές της γείτονος αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του περασμένου έτους και έφτασαν στα 63,1 δισ. δολάρια. Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις, που στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 2,2%, στηρίζουν την ανάπτυξη και θα τη στηρίξουν περισσότερο, καθώς θα σταθεροποιείται η πολιτική και οικονομική κατάσταση. Εν τω μεταξύ, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 5,1% και με τη σειρά της θα στηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, ενώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες κατά 9,4%. Μόλις στις 5 Ιουνίου, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας στο 3,5% το 2017 από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 3%.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, τα στοιχεία καταδεικνύουν «ισορροπημένη» ανάπτυξη, καθώς περίπου το ήμισυ της ανάπτυξης προήλθε από την εγχώρια ζήτηση και λίγο λιγότερο από την εξωτερική ζήτηση. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι «ο καθένας αισθάνεται ότι η ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο του έτους είναι ισχυρότερη και ταχύτερη». Ο Ερντάλ Μπαχτσιβάν, πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, επισήμανε ότι η βιομηχανία υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, χάρη στα κίνητρα και στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η τουρκική λίρα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Μεταξύ άλλων δημιούργησε ταμείο με κεφάλαια ύψους 73 δισ. δολαρίων για τη χορήγηση πιστώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παρείχε 100% εγγυήσεις στα δάνεια των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Αποφάσισε, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Eximbank και δεσμεύθηκε για αύξηση 15% των επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή