«Καμπανάκι» από Moody’s και S&P εξαιτίας Brexit

«Καμπανάκι» από Moody’s και S&P εξαιτίας Brexit

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομικούς κινδύνους με ενδεχόμενη αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό προβλέπουν οι οίκοι Moody’s και S&P για τη Βρετανία, λόγω πιθανής καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Συντηρητικούς να χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να περιπλέξει και να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit που, θεωρητικά, αρχίζουν στις 19 Ιουνίου, προειδοποιούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και S&P. «Το αποτέλεσμα των εκλογών εκλαμβάνεται ως ψήφος κατά της δημοσιονομικής λιτότητας, δεδομένου ότι το Κόμμα των Εργατικών, το οποίο ενισχύθηκε πολιτικά, υποστηρίζει την αύξηση των δημοσίων δαπανών», αναφέρει στη σχετική ανάλυση η Moody’s. Η S&P δεν αποκλείει, μάλιστα, την κήρυξη νέων, πρόωρων εκλογών, αλλά τόνισε πως δεν ελλοχεύει άμεσος κίνδυνος στη βαθμολογία του βρετανικού χρέους. H Moody’s σχολίασε πως το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών υποδεικνύει μετατόπιση των ψηφοφόρων από το «σκληρό Brexit», μια ατζέντα που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Ως αποτέλεσμα, η επόμενη κυβέρνηση, η οποία δεν έχει σχηματιστεί ακόμα, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ηπιότερης στάσης για το Brexit. Μια ηπιότερη στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα σήμαινε τη διατήρηση κάποιας πρόσβασης στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζουμε πως, την προηγούμενη εβδομάδα, η S&P προειδοποίησε για ακόμη μία υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας. Εναν χρόνο πριν είχε αφαιρέσει την ανώτατη βαθμολογία του τριπλού Α από την οικονομία της Βρετανίας, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή