Απομακρύνεται η Βρετανία από το «σκληρό» Brexit – Ηπιο «διαζύγιο» με Ε.Ε. θέλει ο Σόιμπλε

Απομακρύνεται η Βρετανία από το «σκληρό» Brexit – Ηπιο «διαζύγιο» με Ε.Ε. θέλει ο Σόιμπλε

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των πρόοωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία δείχνει πως η χώρα απομακρύνεται από την ιδέα ενός «σκληρού» Brexit, υποστηρίζουν 33 σε σύνολο 49 οικονομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια εκτίμηση πως το αποτέλεσμα κατέδειξε ότι οι πολίτες της χώρας απορρίπτουν την σκληρή γραμμή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στο θέμα του Brexit, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ασκήσει αυτή την πολιτική. 

Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε ακόμη πως «το Λονδίνο έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι μια πλήρης διακοπή των σχέσεών του με την Ευρώπη δεν είναι θετικός παράγοντας». 

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Βρετανία επιδεικνύοντας σταθερότητα και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια «σταθερή κυβέρνηση» στη Βρετανία όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο», κάτι που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου.

«Σε ποσοστό 48% οι Βρετανοί ψηφοφόροι που είπαν «Ναι» στην Ευρώπη όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν στους Συντηρητικούς ότι δεν μπορούν να τους αγνοούν», γράφει στην «Κ» ο κ. Ντένις Μακσέιν, υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου (2002-5) και συγγραφέας τριών βιβλίων για το Brexit.

Ηπιο «διαζύγιο» Βρετανίας με Ε.Ε. θέλει ο Σόιμπλε

Από την μεριά της, η Γερμανία χρειάζεται μια λύση για τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά για όλους, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στο Βερολίνο.

«Θέλουμε μια λύση που να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή ζημιά και τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο θα παραμείνει σημαντικό σημείο της χρηματοπιστωτικής αγοράς για την Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πτώση για την στερλίνα προβλέπουν οικονομολόγοι

Την πτώση της στερλίνας μέσα στους επόμενους μήνες προβλέπουν 26 οικονομολόγοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πρόορων εκλογών της Βρετανίας. Δεκαπέντε οικονομολόγοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι διαφωνούν κάθετα, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα σημειωθεί πτώση του νομίσματος. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή