Κλιμάκωση e-λογοκρισίας στην Τουρκία

Κλιμάκωση e-λογοκρισίας στην Τουρκία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπαρίς Ντεντέ, σχεδιαστής παιχνιδιών, ήθελε να μάθει τι ήταν αυτό που έκανε τα σκάφη των Βίκινγκς να σκίζουν με τόση ταχύτητα τα νερά, ενώ η ψυχολόγος Ντιλάρα Ντινέ ήθελε να ελέγξει εκ νέου τα συμπτώματα της υστερίας.

Ωστόσο, οι δύο Τούρκοι δεν κατάφεραν να πάρουν τις απαντήσεις που ζητούσαν, καθώς από τα τέλη του Απριλίου η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μία από τις πλουσιότερες πηγές πληροφοριών, τη Wikipedia. Καθώς η ιστοσελίδα αρνήθηκε να κατεβάσει αναφορές στη σχέση της Τουρκίας με τους Σύρους μαχητές, αλλά και την τρομοκρατία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι αποφάσισαν απλώς να «βγάλουν εκτός» ολόκληρο τον ιστότοπο. Παρότι έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από την απαγόρευση, ακόμα και σήμερα πολλοί Τούρκοι προσπαθούν να βγάλουν τις αναζητήσεις τους από το ιστορικό στους πλοηγούς τους.

Ο Γιαμάν Ακντενίζ, καθηγητής Νομικής, προσέτρεξε στη Wikipedia προκειμένου να βρει πότε άρχισε να προβάλλεται η αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή. «Ξεχνάς ότι η ιστοσελίδα είναι μπλοκαρισμένη και περιμένεις κάτι να συμβεί αλλά δεν γίνεται τίποτα. Τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις χάσει την πρόσβαση», εξηγεί ο καθηγητής Ακντενίζ περιγράφοντας τη δική του ψηφιακή περιπέτεια. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, κατάλαβαν πόσο σημαντικό μέρος της ζωής μας ήταν η Wikipedia μόνον αφού έχασαν την πρόσβαση σε αυτή.

Οπως τονίζει ο Ντεντέ, στην πραγματικότητα είναι σαν να «χάσαμε ένα κομμάτι της μνήμης μας». Ακόμα και στον ακαδημαϊκό κόσμο, όπου πολλές φορές «βλέπουν» τη Wikipedia με περιφρόνηση, η ιστοσελίδα ήταν ένας καλός τόπος για να αρχίσει κάποια έρευνα.

Η Wikipedia, αξίζει να σημειωθεί, δεν είναι παρά μία από τις 127 χιλιάδες ιστοσελίδες στην οποία έχει παρεμποδιστεί η πρόσβαση των χρηστών στην Τουρκία, όπως υπολογίζει ο καθηγητής Ακντενίζ, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει νομικά τη σχετική απόφαση για τη Wikipedia, όπως και άλλες διαδικτυακές απαγορεύσεις και περιορισμούς. Επίσης, έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε 95 χιλιάδες σελίδες, λογαριασμούς στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήσεις στην μπλογκόσφαιρα και άρθρα σε ιστοσελίδες που εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες. Κάποιες από αυτές τις απαγορευμένες ιστοσελίδες είναι πορνογραφικές, ενώ πολλές εξ αυτών περιλαμβάνουν πληροφορίες που η κυβέρνηση θεωρεί ταπεινωτικές ή επικίνδυνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή