Επί ποδός οι κάτοικοι της Χίου

Επί ποδός οι κάτοικοι της Χίου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετό προετοιμασίας για την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται μεθαύριο, αργά το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου, βρίσκεται η Παγχιακή Επιτροπή, που ζητάει την άμεση αποχώρηση όλων των προσφύγων – μεταναστών από το νησί. Την ίδια στιγμή, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το σημείο χωροθέτησης προαναχωρησιακού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) στη Χίο παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εδώ και καιρό καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία του κέντρου άμεσα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στη Χίο μεταφέρονται στη Λέσβο –όπου λειτουργεί κλειστό κέντρο εντός του hotspot στη Μόρια– προκειμένου να κρατηθούν έως ότου προγραμματιστεί η απέλασή τους, καθώς ούτε τα αστυνομικά τμήματα στη Χίο διαθέτουν χώρο. Η κατάσταση στο νησί είναι εξαιρετικά έκρυθμη, ειδικά στον καταυλισμό της Σούδας, ο οποίος λειτουργεί άτυπα από τον δήμο σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και βρίσκεται στις παρυφές της πόλης. Οι συνθήκες διαμονής είναι δύσκολες, αλλά ο αριθμός των «φιλοξενουμένων» καθημερινά αυξάνεται, εφόσον οι ροές μεταναστών δεν έχουν σταματήσει εντελώς, με αποτέλεσμα οι σκηνές των μεταναστών να έχουν φτάσει στη θάλασσα. Το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ, στη Σούδα, σημειώθηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τρεις Σύροι, ο ένας εκ των οποίων είναι ανήλικος, επιτέθηκαν με μαχαίρι εντός του καταυλισμού εναντίον ενός 22χρονου από το Ιράκ. Οι τρεις δράστες συνελήφθησαν, ενώ ο Ιρακινός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

«Ολιγοήμερη διαμονή»

Τα μέλη της Παγχιακής (πολίτες αλλά και επαγγελματικοί φορείς του νησιού) ζητούν στο νησί να πραγματοποιείται μόνο η καταγραφή των μεταναστών και στη συνέχεια να προωθούνται σε άλλες δομές (όπως πάντως ήταν και το αρχικό σχέδιο το οποίο είχε ανακοινωθεί στην τοπική κοινωνία). «Δεν είναι δυνατόν σε μέρη όπου υπάρχει τουρισμός και που θέλουμε να αναπτυχθεί περισσότερο να εγκλωβίζονται για τόσους μήνες εκατοντάδες μετανάστες», τονίζουν εκπρόσωποι της επιτροπής. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Τσαούσης, επικεφαλής του κλιμακίου του Ποταμιού, το οποίο επισκέφθηκε χθες τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Χίο, που δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η παραμονή των μεταναστών στο νησί θα πρέπει να είναι περιορισμένη χρονικά. «Κανένα κέντρο κράτησης ή φιλοξενίας να μη λειτουργήσει στο νησί. Πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα για ολιγόωρη ή ολιγοήμερη διαμονή μεταναστών και προσφύγων, που μετά την ταυτοποίηση και την καταγραφή τους να αναχωρούν για την ενδοχώρα», δήλωσε.

Στα νησιά του Αιγαίου όπου λειτουργούν hotspots (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) βρίσκονται 707 Σύροι (στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας), αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό έπειτα από προσφυγή που έχουν καταθέσει. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα νησιά εδώ και μήνες – κάποιοι από πέρυσι τον Μάρτιο. Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης των αιτημάτων ασύλου δεν εκδίδουν αποφάσεις για Σύρους, δεδομένου ότι αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ για το εάν η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για δύο Σύρους που έχουν προσφύγει.

Επιθεώρηση έργων

Aύριο αναμένεται να φτάσει στη Χίο η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, η οποία θα συναντηθεί με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιθεώρηση των έργων που πραγματοποιούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο και στην ατζέντα των συναντήσεων είναι και το μεταναστευτικό. Η Ρουμάνα επίτροπος αναμένεται να επισκεφθεί και τη Λέρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή