Επιμονή για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

Επιμονή για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο προκειμένου να μονιμοποιηθεί η πλειονότητα των συμβασιούχων ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έχει καλέσει την αντιπολίτευση σε διάλογο για το θέμα των συμβασιούχων ώστε να υπάρξει συναίνεση. Ο κ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για νομοθετική πρόταση την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου «να επιλύσει σταθερά και μόνιμα το ζήτημα αυτό και θα είναι τέτοια η πρότασή της που θα ξεπεράσει πάσης φύσεως εμπόδια». Οπως τόνισε, «η επιλογή να μεταμφιέζονται σχέσεις και θέσεις εργασίας που ανταποκρίνονται σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες σε ελαστικές και ανακυκλούμενες σχέσεις εργασίας είναι μια απαράδεκτη πρακτική, που αποσκοπούσε κυρίως να θίξει τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα των πιο εκμεταλλευόμενων κοινωνικών στρωμάτων στο Δημόσιο. Και να ανοίξει –ας μη τον ξεχνάμε– τον δρόμο στη λειτουργία των περίφημων εργολαβικών εταιρειών». Ο κ. Βερναρδάκης έχει ανοίξει το θέμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται κυρίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την αρχή του χρόνου, αναφέροντας ότι πρόκειται για περίπου 10.000 άτομα των οποίων οι συμβάσεις θα μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στον οποίο όμως οι ήδη υπηρετούντες θα έχουν προβάδισμα μέσω συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Εμπόδιο στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αποτελεί το γεγονός ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων εργασίας όσων έχουν προσληφθεί με αυτή τη σχέση εργασίας, για περισσότερο από 24 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω των νόμιμων θεσμοθετημένων οδών και βέβαια μέσα στο πλαίσιο των περιορισμών που ισχύουν λόγω μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προκειμένου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αναμένει να δημοσιοποιηθεί επίσημα η απόφαση του ΣτΕ που αφορά το κατά πόσον κρίνεται αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα στους δήμους.

Στους δήμους πραγματοποιήθηκε η παράταση των συμβάσεων εργαζομένων, έως το τέλος του 2017, με πολλαπλές νομοθετικές παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, όμως πολλοί επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου των δήμων αρνήθηκαν να υπογράψουν τα σχετικά εμβάσματα για τις πληρωμές των εργαζομένων, εκτιμώντας ότι δεν καλύπτονται πλήρως από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις, ενώ παράλληλα ενδέχεται να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή