Γερουσία: Βέτο στις παρέμβασεις του Λευκού Οίκου στην εφαρμογή διεθνών κυρώσεων

Γερουσία: Βέτο στις παρέμβασεις του Λευκού Οίκου στην εφαρμογή διεθνών κυρώσεων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και νομικής πρόβλεψης, η οποία θα εμποδίζει παρέμβαση του Λευκού Οίκου για την χαλάρωση, την αναστολή ή τον τερματισμό επιβολής των κυρώσεων χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Η συμφωνία θα εισαχθεί ως τροποποίηση σε νομοσχέδιο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, ενώ στοχεύει στην τιμωρία της Ρωσίας για μία σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει στις διμερείς σχέσεις. Στα ζητήματα αυτά εντάσσονται η ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016, η ρωσική κατάληψη της Κριμαίας, αλλά και η υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στην κυβέρνηση της Συρίας κατά τον εξαετή αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Το νομοσχέδιο για το Ιράν αναμένεται να εισαχθεί για ψηφοφορία, μέσα στην εβδομάδα.

Πέρα από την πρόβλεψη που απαγορεύει την εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην εφαρμογή των κυρώσεων, στο νόμο συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή προηγούμενων κυρώσεων που επιβλήθηκαν με προεδρικό διάταγμα από τις ΗΠΑ, αναφορικά με την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τη χρηματοδότηση χρεών σε τομείς βιομηχανικής παραγωγής.

Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην αμερικανική πρωτεύουσα, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου κι ενώ διεξάγεται έρευνα από το Κογκρέσο, το FBI, αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Το πολιτικό ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή αναζωπυρώθηκε μετά την πρόσφατη αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από την διεύθυνση του FBI, εν μέσω καταγγελιών ότι ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να τερματίσει την έρευνα που διεξάγεται αναφορικά με σχέσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή