Απλή αναλογική και λαϊκισμός

Απλή αναλογική και λαϊκισμός

Κύριε διευθυντά

Η επιδίωξη της κυβερνήσεως για την καθιέρωση σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες της «ανόθευτης» αναλογικής, είναι όπως όλες οι πράξεις της η παραμονή στην εξουσία και παράλληλα η επιβολή δολίως ολοκληρωτικού καθεστώτος που ακόμη επιχειρεί ο στενός κύκλος των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Την επιβολή ορίου (5%) για την είσοδο κόμματος στη Βουλή εφάρμοσαν για πρώτη φορά οι Γερμανοί επί Αντενάουερ το 1953. Προήλθε από την πικρή τους πείρα από την απλή αναλογική επί Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1932. Τότε εκλέχτηκαν 41 κόμματα, πολλά με δύο ή και έναν βουλευτή, με πρώτο (37%) το αριστερό «Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα» (NSDAP) του Χίτλερ. Σχημάτισε κυβέρνηση με το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Κόμμα του Φον Πάπεν και τρεις μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 1933, διαλύουν τη Βουλή και επιβάλλουν, οι ναζί πλέον, το εγκληματικό και απάνθρωπο καθεστώς τους.

Επιτρεπτή κάθε σύγκριση με τα παρ’ ημίν σήμερα αλλά και των μελλοντικών προθέσεων των κυβερνώντων στην αναζήτηση μικρών αριστερών κομμάτων για μία, όμοια με την προηγούμενη, λαϊκιστική και καταστροφική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές.

Στρατης Στρατηγης, Επ. Δικηγόρος Δ.Ν., τέως βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή