Βρετανία: Στα πρόθυρα συμφωνίας Συντηρητικοί-DUP – Αμφιβολίες από Μέιτζορ

Βρετανία: Στα πρόθυρα συμφωνίας Συντηρητικοί-DUP – Αμφιβολίες από Μέιτζορ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κανένα σχόλιο δεν προέβη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά την έξοδο της από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τις συνομιλίες που είχε με την πρόεδρο του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλέν Φόστερ, σχετικά με την επικείμενη κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων. 

Ωστόσο, με κοινοποίηση της στο Twitter, η Φόστερ διευκρίνισε πως οι συνομιλίες εξελίσσονται σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι ελπίζει να έχουν επιτυχή κατάληξη σύντομα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλέστηκε πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων έχει σχεδόν επιτευχθεί, βρισκόμενη πλέον σε τελικό στάδιο και είναι εξαιρετικά πιθανό να υπογραφεί μέχρι και αύριο.

Ανησυχίες από τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ 

Στο μεταξύ, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε την Τρίτη πως ανησυχεί για την επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Τερέζα Μέι και του υπερσυντηρητικού Προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα δώσει στους Βρετανούς Συντηρητικούς την αναγκαία κυβερνητική πλειοψηφία για να σχηματίσουν πλειοψηφική κυβέρνηση.

«Ανησυχώ για τη συμφωνία. Είμαι επιφυλακτικός, αμφιβάλλω», δήλωσε ο Μέιτζορ στο ραδιόφωνο του BBC.

Συγκεκριμένα, η κύρια ανησυχία του έγκειται στο ότι η συμφωνία ενδέχεται να πλήξει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, απέναντι στην οποία η βρετανική κυβέρνηση κρατούσε πάντα αμερόληπτη στάση. Σύμφωνα με τον Μέιτζορ, η αμεροληψία της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη συστατικά της ισχύος της ειρήνης στη χώρα, το οποίο θα χαθεί με τη σύναψη της επικείμενης συμφωνίας. 

Παρότι ο Μέιτζορ πιστεύει ότι η βία μεταξύ εθνικιστών-Καθολικών και ενωτικών-Προτεσταντών, η οποία κόστισε τη ζωή σε περίπου 3.600 ανθρώπους από το 1968 μέχρι το 1998, όταν και δόθηκε το επίσημο τέλος στη σύγκρουση, δεν είναι πιθανόν να αναθερμανθεί, θεωρεί επισφαλή την ειρήνη που συνάφθηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, μετά τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

«Εδώ και χρόνια βλέπουμε στη Βόρεια Ιρλανδία πως τα γεγονότα δεν εκτυλλίσονται, όπως ακριβώς τα περιμένεις», ανέφερε επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο και να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή