ΚΟΣΜΟΣ

Tο διάταγμα Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστηρίο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε σήμερα ένα αμερικανικό εφετείο το οποίο επιβεβαίωσε την αναστολή του διατάγματός του κατά της μετανάστευσης, ένα νέο πλήγμα εναντίον αυτού του μεροληπτικού σε βάρος των μουσουλμάνων μέτρου, σύμφωνα με τους επικριτές του, το οποίο εκείνος υπερασπίζεται στο όνομα της μάχης κατά της τρομοκρατίας.

«Λοιπόν, όπως προβλεπόταν, το 9ο εφετείο το έκανε πάλι – Αποφάσισε κατά της ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ σε μια τόσο επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της χώρας μας. S.C.» έγραψε o Ντόναλντ Τραμπ τις πρώτες πρωινές ώρες στο Twitter.

 

Το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα την αναστολή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του την οποία είχε αποφασίσει ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης. Το δικαστήριο εκτιμά κυρίως πως ο πρόεδρος δεν απέδειξε επαρκώς ότι η είσοδος πολιτών από έξι χώρες, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη), «βλάπτει το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο πρόεδρος παρουσιάζει το μέτρο ως απαραίτητο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και προσέφυγε στις αρχές Ιουνίου στο Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι η αμερικανική ανώτατη δικαστική αρχή. Στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφερόταν προφανώς σήμερα χρησιμοποιώντας τα αρχικά S.C. (Supreme Court στα αγγλικά) στο τέλος του τουίτ του.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η πρώτη εκδοχή αυτού του διατάγματος, με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να κλείσει προσωρινά τα σύνορα των ΗΠΑ σε όλους τους πρόσφυγες και στους πολίτες επτά μουσουλμανικών κυρίως χωρών, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια. Η εφαρμογή του αναστάληκε στις 3 Φεβρουαρίου από ομοσπονδιακό δικαστή του Σιάτλ. Η δεύτερη εκδοχή του σχεδίου –που αφαιρούσε από τον κατάλογο των επτά χωρών το Ιράκ- μπλοκαρίστηκε και αυτή από τη δικαιοσύνη.

Αφότου ξεκίνησε αυτή η δικαστική μάχη, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει πολλές φορές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, μερικές φορές με μεγάλη σφοδρότητα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ