Και πάλι στο τραπέζι η Σύνοδος Ε.Ε.

Και πάλι στο τραπέζι η Σύνοδος Ε.Ε.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη διαπίστωσή του ότι η παραπομπή του ελληνικού ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής θα συνιστούσε «ανώφελη δραματοποίηση», ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε χθες αποφασισμένος, εάν δεν προκύψει στο αυριανό Eurogroup μια πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να φέρει το θέμα στη Σύνοδο. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο περιγράφουν ως αποδεκτή από την κυβέρνηση μια πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ρήτρας ανάπτυξης για το χρέος, παραπέμποντας στην πρόταση που συζήτησε με τον κ. Τσίπρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, «όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς αποτυπωμένο». Σε σχέση με αυτό, με τη διατύπωση δηλαδή που θα ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο του Eurogroup, έγινε εκτενής συζήτηση χθες και από αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπήρξε η επισήμανση ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια πρόταση με γενικόλογες αναφορές, χωρίς συγκεκριμένη περιγραφή ενός λειτουργικού μηχανισμού. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις τουλάχιστον τριών υπουργών, η κυβέρνηση έχει λάβει πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα νομοθέτησε και δεν θα πρέπει να αρκεστεί σε γενικόλογες υποσχέσεις, σε παραμετροποιημένες προτάσεις ή σε μια εκ νέου παραπομπή ουσιαστικής αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον. 

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε, κατόπιν τούτου, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση, αν δεν είναι ικανοποιητική. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν προκύψει λύση αύριο.

Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα, αφενός, και η διάθεση να φανεί ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κερδίσει κάτι ουσιαστικό, αφού μέχρι στιγμής εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει σε όλα χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα, έφεραν τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο υπουργικό και την επαναφορά ζητήματος Συνόδου Κορυφής, ενώ μέχρι προχθές η γραμμή ήταν αναζήτηση συμφωνίας με κάθε τρόπο στο Eurogroup. Ουσιαστικά, σε σχέση με την πρόταση που παρουσιάσθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ. Τσίπρας έθεσε δύο ζητήματα που η Αθήνα επιθυμεί να εξασφαλίσει: την αποδοχή της πρότασης για τη ρήτρα ανάπτυξης ή «έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών» και να προκύψουν θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας για το χρέος και, κατά δεύτερον, τη δέσμευση για χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων, ώστε να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μεσομακροπρόθεσμα.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό, απάντησε και στην κριτική που έχει ασκηθεί στις επιλογές που έγιναν από την κυβέρνηση όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Είπε ότι η κυβέρνηση έπραξε «άριστα» που έθεσε τώρα θέμα χρέους, καθώς, όπως είπε, χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ’ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση. Οσον αφορά τη χρονική συγκυρία και εάν θα έπρεπε να τεθεί το θέμα μετά τις γερμανικές εκλογές, είπε ότι η χρονική συγκυρία είναι η καλύτερη που έχει βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και εξήγησε την άποψή του αυτή λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει το ηθικό πλεονέκτημα διότι «καθαρίσαμε το τραπέζι από τις δικές μας υποχρεώσεις», ότι διαθέτει τώρα ισχυρές συμμαχίες και ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος τόσο σε σχέση με το τέλος του προγράμματος όσο και σε σχέση με τη φάση ανάκαμψης της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή