ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε στη βρετανική αγορά, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για ενδείξεις ηπιότερης στάσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ανάκαμψη των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από την πτώση των τελευταίων ημερών, αλλά και η αισιοδοξία που επέστρεψε μεταξύ επενδυτών σε ό,τι αφορά τη στήριξη των προβληματικών ιταλικών μετοχών, οδήγησε χθες σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές από τα χαμηλά επτά εβδομάδων στα οποία είχαν υποχωρήσει τη Δευτέρα. Η βρετανική αγορά δέχθηκε πλήγμα από την ανάκαμψη της στερλίνας, που οδήγησε σε υποχώρηση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βρετανίας και επισκίασε την ανάκαμψη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, όμως, επικράτησε νευρικότητα στη βρετανική αγορά, καθώς οι επενδυτές ανίχνευαν τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για ενδείξεις ηπιότερης στάσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Oπως τόνισε η Λόρα Φολ, στέλεχος της Henderson, «θα ήταν σημαντικό για το χαρτοφυλάκιό μας αν ίσχυε κάτι τέτοιο».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%, αναπληρώνοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών που είχε καταγράψει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ο ευρύτερος κλάδος σημείωσε άνοδο 1,3%, ενώ τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν οι εταιρείες Dialog Semiconductor, Infineon και ASM International που σημείωσαν άνοδο από 2% έως 3%. Σύμφωνα, πάντως, με τον Τζόναθαν Ρόι, στέλεχος της Charles Hanover Investments, δεν αποκλείεται να πληγεί εκ νέου ο κλάδος, καθώς «από ορισμένες απόψεις οι αποτιμήσεις του είναι υψηλές και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αδυναμία αν υπάρξει αρνητικό κλίμα».

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, σημείωναν κέρδη οι ιταλικές τράπεζες, καθώς είχε προηγηθεί δήλωση του Ιταλού υπουργού Οικονομίας ότι οι συνομιλίες της ιταλικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. πλησιάζουν σε συμφωνία για λύση. Ετσι, οι ιταλικές τράπεζες UBI Banca και BPER Banca οδήγησαν σε άνοδο τον τραπεζικό δείκτη, καταγράφοντας κέρδη 4,6% και 2,1%, αντιστοίχως, και 1,4% άνοδο η UniCredit. Ετσι, ο δείκτης Ftse Mib του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,85%. Με κέρδη 0,59% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτης, με κέρδη 0,4% ο Cac 40 της Γαλλίας και με κέρδη 0,37% ο Ιbex 35 της Ισπανίας. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης Ftse 100 έκλεισε με οριακές απώλειες. Ελαφρά ανάκαμψη σημείωσαν, άλλωστε, χθες οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να κυμαίνεται το βράδυ στα 48,59 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 46,36 δολάρια το βαρέλι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ