Στροφή του Παναμά υπέρ Κίνας και κατά Ταϊβάν

Στροφή του Παναμά υπέρ Κίνας και κατά Ταϊβάν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ. Διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα εγκαινίασε ο Παναμάς, διακόπτοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις του με την Ταϊβάν, σηματοδοτώντας μια σημαντική διπλωματική επιτυχία του Πεκίνου.

Σε χθεσινές του τηλεοπτικές δηλώσεις ο πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, είπε ότι ο Παναμάς αναβαθμίζει τις εμπορικές του σχέσεις με την Κίνα και εγκαινιάζει πλήρεις διπλωματικές αποστολές με τη χώρα, η οποία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πελάτης της Διώρυγας του Παναμά. «Είμαι βέβαιος ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για τη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος Βαρέλα.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε, από τη μεριά της, η κυβέρνηση της Ταϊβάν, για να τονίσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε «διπλωματικό – χρηματικό πόλεμο» με το Πεκίνο.

«Η κυβέρνησή μας οφείλει να καταθέσει τις αντιρρήσεις της και να καταδικάσει έντονα τα τεχνάσματα της Κίνας, τα οποία έπεισαν τον Παναμά να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις μαζί μας. Η κίνηση αυτή συρρικνώνει τη διεθνή ελευθερία κινήσεών μας και προσβάλλει τον λαό της Ταϊβάν», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Ντέιβιντ Λι.

Η Κίνα έχει εκφράσει τη βαθιά της δυσπιστία γύρω από το πρόσωπο της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, την οποία κατηγορεί για πολιτική με στόχο τη μελλοντική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του νησιωτικού κράτους.

Σε συνάντηση που είχαν χθες στο Πεκίνο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και η ομόλογός του από τον Παναμά Ιζαμπέλ ντε Σεν Μαλό υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν. «Η στιγμή είναι ιστορική. Οι σχέσεις Κίνας – Παναμά άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο», είπε ο κ. Ουάνγκ.

Η κυβέρνηση του Παναμά ανακοίνωσε έτσι ότι αναγνωρίζει μία και μόνη Κίνα, με πρωτεύουσά της το Πεκίνο. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν αποτελεί κινεζική επαρχία, αρνούμενη να αναγνωρίσει τη νησιωτική χώρα, που προέκυψε μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τον Μάο Τσε Τουνγκ και τη φυγή του Τσανγκ Κάι Σεκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή