Διπλωματική κινητικότητα για το Κατάρ

Διπλωματική κινητικότητα για το Κατάρ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες αρκετών μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων για την υπέρβαση της κρίσης που μαίνεται εδώ και μία εβδομάδα στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον αραβικό κόσμο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να έχει χθες τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι για την επισκόπηση των εξελίξεων. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «απάνθρωπη και αντίθετη στις ισλαμικές αξίες» τη διπλωματική και οικονομική απομόνωση του Κατάρ από τον μεγάλο γείτονά του και κάλεσε τον Σαουδάραβα βασιλιά να ηγηθεί στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Την αισιοδοξία του για την επίλυση του προβλήματος στο εγγύς μέλλον εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, επιστρέφοντας από τη Σαουδική Αραβία. Το Πακιστάν έχει παραδοσιακούς συμμαχικούς δεσμούς με τον οίκο των Σαούντ, αλλά και στενές οικονομικές σχέσεις με το πλούσιο σε φυσικό αέριο και συναλλαγματικά αποθέματα εμιράτο.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ πρότεινε τη δημιουργία μόνιμου περιφερειακού μηχανισμού στην περιοχή του Κόλπου για την πρόληψη και επίλυση κρίσεων, κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Ελσίνκι που συνομολογήθηκε το 1975, μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ. «Αν αυτό λειτούργησε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, εδώ στην Ευρώπη, θα πρέπει να λειτουργήσει και στον Κόλπο», δήλωσε ο Ζαρίφ στο Λόσμπι της Νορβηγίας, όπου συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη μεσολαβητών, μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από το ίδιο βήμα, ο κ. Ζαρίφ κατήγγειλε τη Σαουδική Αραβία για ενθάρρυνση τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα του. «Εχουμε πληροφορίες από τις μυστικές μας υπηρεσίες ότι η Σαουδική Αραβία υποθάλπει ενεργά τρομοκρατικές οργανώσεις στο ανατολικό τμήμα του Ιράν, στο Βαλουχιστάν», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας. Την περασμένη εβδομάδα, δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων στην Τεχεράνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή