Σχεδόν απίθανη θεωρείται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σύντομα στο QE

Σχεδόν απίθανη θεωρείται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σύντομα στο QE

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στο ορατό μέλλον, καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν ουσιαστικά ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της χώρας, ώστε να βελτιωθεί η προοπτική του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα. Σύμφωνα με την πηγή, μια συμφωνία στο Eurogroup πιθανότατα θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να δεσμευτεί κατ’ αρχάς σε ένα υπό όρους δάνειο, όμως η έκταση και η φρασεολογία των δεσμεύσεων για ελάφρυνση του χρέους πιθανότατα δεν θα πείσουν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Και ενώ η κυβέρνηση βασίζεται στην ποσοτική χαλάρωση για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, η ΕΚΤ δεν θα συνυπολογίσει τις δημοσιονομικές συνέπειες στις αποφάσεις της, ενώ η υπερβολική έμφαση στη συμμετοχή στο QE θα ήταν εσφαλμένη, σημείωσε η πηγή.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για την προσέγγιση του θεσμού ως προς τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο QE.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι αγορές ομολόγων θα περιοριστούν σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC. Επικαλούμενο πηγή με γνώση των συζητήσεων, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος του QE στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, οι ελληνικοί τίτλοι μπορεί να γίνουν μέρος του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας με άλλους τρόπους. «Οπως έχουμε κάνει ξεκάθαρο στο παρελθόν, η εξειδίκευση στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος ώστε το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να εξετάσει τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP. Η σαφήνεια αυτή μπορεί να μην έρθει πριν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, γεγονός που θα καθυστερήσει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας».

Δεν αναμένεται συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές για την ελάφρυνση χρέους, επισημαίνει και η Barclays σε έκθεσή της ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η τράπεζα σημειώνει ότι απαιτείται ακόμη αξιοσημείωτη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας να αποτελούν τα βασικά εμπόδια.

Παράλληλα, η Barclays εκτιμά ότι θα υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ εντός του έτους για το αν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προβλέποντας μικρές αγορές της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ μηνιαίως εκτός των περιόδων που βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή