Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδίδεται σε «κυνήγι εναντίον του Τύπου», καταγγέλλει ο φωτοειδησεογράφος Ντεπαρντόν

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδίδεται σε «κυνήγι εναντίον του Τύπου», καταγγέλλει ο φωτοειδησεογράφος Ντεπαρντόν

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φωτοειδησεογράφος Ματιάς Ντεπαρντόν, που απελάθηκε προς τη Γαλλία αφού κρατήθηκε επί ένα μήνα στην Τουρκία, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση της χώρας επιδίδεται σε ένα «πραγματικό κυνήγι εναντίον των μέσων ενημέρωσης».

«Έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο, δηλαδή αδύνατο» να ασκήσει κανείς ελεύθερα το επάγγελμα του δημοσιογράφου στην Τουρκία, δήλωσε ο Γάλλος φωτογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Οι πιέσεις είναι τεράστιες, είτε οικονομικές είτε άλλες».

«Πρόκειται για ένα πραγματικό κυνήγι των μέσων ενημέρωσης το οποίο έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση», τόνισε.

Ο 36χρονος Ντεπαρντόν συνελήφθη στις 8 Μαΐου στη νοτιοανατολική Τουρκία στην επαρχία Μπατμάν, όπου έκανε ρεπορτάζ για το περιοδικό National Geographic, με την κατηγορία ότι εργαζόταν χωρίς να διαθέτει δημοσιογραφική ταυτότητα.

Πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης που χειρίζεται η τουρκική υπηρεσία μετανάστευσης στη Γκαζιάντεπ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου παρέμεινε για πολλές εβδομάδες, παρά το ότι είχε ληφθεί απόφαση να απελαθεί την 11η Μαΐου.

Μόλις έφτασε στη Γαλλία ο Ντεπαρντόν δήλωσε ότι τον κατηγορούσαν «για τρομοκρατική προπαγάνδα, παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις, δηλαδή το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)».

Ο Γάλλος φωτογράφος επεσήμανε ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν «σχετικά καλές», όμως το γεγονός ότι τον κρατούσαν στην απομόνωση ήταν «αρκετά πολύπλοκο από ψυχολογική άποψη». «Γνώριζα ότι θα φύγω. Το ερώτημα ήταν πότε», τόνισε.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή