Αύξηση προσλήψεων «βλέπουν» οι Ελληνες εργοδότες το γ΄ τρίμηνο

Αύξηση προσλήψεων «βλέπουν» οι Ελληνες εργοδότες το γ΄ τρίμηνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχεται και ενισχύεται σταδιακά η αισιοδοξία στους κόλπους των Ελλήνων εργοδοτών, οι οποίοι για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου προβλέπουν αύξηση στις προσλήψεις, κατά κύριο λόγο σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, οι ασφάλειες και η ακίνητη περιουσία αλλά και η γεωργία και το εμπόριο.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup για το γ΄ τρίμηνο 2017, σχεδόν 1 στους 4 Ελληνες εργοδότες προβλέπει αύξηση στις προσλήψεις, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +11%, βελτιωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2016.

Το 24% των Ελλήνων εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων έναντι μόλις του 7% που προβλέπει μείωση, ενώ το 66% δηλώνει πως δεν αναμένει κάποια αλλαγή. Μάλιστα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν τις υψηλότερες συνολικές προοπτικές απασχόλησης ύψους +12%, ενώ οι εργοδότες στην Αττική εξακολουθούν να καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξεως του +9%. Τις ισχυρότερες αγορές εργασίας προβλέπουν οι εργοδότες των επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους, οι οποίοι καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξεως του +25%. Είναι ενδεικτικό ότι οι αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και οκτώ και πλέον χρόνια και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, Φανή Κλειδά, οι εργοδότες συνδέουν πλέον την εταιρική ανάπτυξη με την απόκτηση ταλαντούχων υποψηφίων.

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το γ΄ τρίμηνο του 2017. Η ισχυρότερη αγορά εργασίας προβλέπεται στον τομέα χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία και παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, όπου οι εργοδότες καταγράφουν σταθερές συνολικές προοπτικές απασχόλησης ύψους +23%. Οι εργοδότες του κλάδου της γεωργίας επίσης προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξεως του +21%, ενώ προοπτικές ύψους +11% καταγράφονται τόσο στον τομέα βιομηχανίας/ παραγωγής όσο και στον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική). Παράλληλα, αναμένεται μέτρια αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες, όπου οι προοπτικές ανέρχονται σε +7%, καθώς και στον τομέα κατασκευών και μεταφορών και επικοινωνιών, με προοπτικές της τάξεως του +5%. Οι πιο επιφυλακτικές προοπτικές της τάξεως του +3% καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση.

Οι προοπτικές προσλήψεων περιορίζονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις, 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στον τομέα μεταφορών και επικοινωνιών και στον τομέα του τουρισμού, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή