Ενίσχυση αντιτρομοκρατικής συνεργασίας Μέι – Μακρόν

Ενίσχυση αντιτρομοκρατικής συνεργασίας Μέι – Μακρόν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή εκστρατεία για τον περιορισμό των περιθωρίων χρησιμοποίησης του Διαδικτύου από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, αναλαμβάνουν Βρετανία και Γαλλία. Αυτό ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προτού αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου επρόκειτο χθες το βράδυ να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας και Γαλλίας είναι ήδη ισχυρή… Σήμερα, είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν τις εταιρείες (παροχής υπηρεσιών στο Διαδίκτυο) να κάνουν περισσότερα και να ανταποκριθούν στην κοινωνική τους ευθύνη, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους για την αφαίρεση κακόβουλων αναρτήσεων στα δίκτυά τους», σημείωσε η κ. Μέι.

Λονδίνο και Παρίσι προσανατολίζονται στη θέσπιση νέων νόμων, οι οποίοι θα επιβάλλουν σοβαρά πρόστιμα σε εταιρείες-παρόχους του Διαδικτύου που δεν αφαιρούν αναρτήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Το θέμα της αντιμετώπισης της προπαγάνδας των τρομοκρατών μέσω Διαδικτύου είχε συζητηθεί στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 και απασχολεί ιδιαίτερα τη βρετανική δημόσια ζωή, ύστερα από τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Η συνεργασία των δύο πλευρών της Μάγχης στο πεδίο του αντιτρομοκρατικού αγώνα έρχεται να αμβλύνει, έως ένα βαθμό, τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεδομένου του αυξημένου ειδικού βάρους του Ην. Βασιλείου στα πεδία της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, αναλυτές διερωτώνται τι ακριβώς θα προσθέσει η βρετανογαλλική συνεργασία, δεδομένου ότι το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο είναι ήδη πολύ αυστηρό. Στη Βρετανία, οι εταιρείες- πάροχοι του Διαδικτύου υποχρεούνται να κρατούν αρχεία όλων των ψηφιακών δραστηριοτήτων των πελατών τους για ένα χρόνο και οι διωκτικές αρχές έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία. Κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι, η Τερέζα Μέι θα παρακολουθήσει, μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, φιλικό, ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, στο πλαίσιο του οποίου θα λάβει χώρα τελετή στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή