Προβάδισμα Μέρκελ με 14 μονάδες

Προβάδισμα Μέρκελ με 14 μονάδες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στις 14 μονάδες παραμένει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ αντί των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Συγκριτική μελέτη προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ωστόσο, από σχολιαστή της εφημερίδας FAZ δείχνει ότι το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών μπορεί να καταγραφούν διακυμάνσεις που φθάνουν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Για τον Μάρτιν Σουλτς, η εντυπωσιακή άνοδος του αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βρετανία και ο θρίαμβος του σοσιαλφιλελεύθερου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία παρουσιάζονται ως δίλημμα. Από τις στήλες του περιοδικού Spiegel, ο αρθρογράφος Γιάκομπ Αουγκστάιν υποστηρίζει ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον Σουλτς. «Με σοσιαλφιλελεύθερες ιδέες μερκελικής έμπνευσης, κανένας Σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεται καγκελάριος», έγραψε ο Αουγκστάιν. «Ο Μακρόν δεν είναι πρότυπο για τον Σουλτς γιατί ο ίδιος ο Γάλλος προσανατολίζεται ανοικτά προς τη Γερμανίδα καγκελάριο. Είναι απλώς ένας κύριος Μέρκελ αλά γαλλικά», υποστηρίζει.

Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι το βασικό δίδαγμα της ανόδου του Τζέρεμι Κόρμπιν για τον Μάρτιν Σουλτς είναι ότι οι εκλογές είναι ανοικτές. Ενώ η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην ασχολείται καν με την προεκλογική εκστρατεία, με το σκεπτικό ότι η προβολή της ως καγκελαρίου επαρκεί, ο Σουλτς αναζητεί μια μέση οδό ανάμεσα στον ριζοσπαστισμό του Κόρμπιν και τον φιλελευθερισμό του Μακρόν.

Ο Σουλτς υπόσχεται στους Γερμανούς συνταξιούχους το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εισπράττουν οι Ελληνες συνταξιούχοι, δηλαδή ενίσχυση των συνταξιοδοτικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό (ούτε ίχνος ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) και εγγυήσεις ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν και η ηλικία συνταξιοδότησης δεν θα ανεβεί.

«Μια σταθερή σύνταξη είναι θεμελιώδης υπόσχεση κοινωνικής αλληλεγγύης», είπε ο Σουλτς παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για το συνταξιοδοτικό, την περασμένη εβδομάδα. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Σουλτς υπόσχεται ότι οι συντάξεις θα εξακολουθούν να αποτελούν το 48% του γερμανικού ΑΕΠ, ενώ οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων δεν θα ξεπεράσουν το 22%. Παράλληλα, υποσχέθηκε κονδύλια 78 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν παρουσιάσει σχέδιο για τις συντάξεις, παράλειψη που έχει αναδειχθεί από τους αντιπάλους τους. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa τοποθετεί τους Χριστιανοδημοκράτες στο 38%, αντί 24% των Σοσιαλδημοκρατών. Στην τρίτη θέση με 9% εμφανίζεται το φιλελεύθερο FDP, οριακά μπροστά από τους Πρασίνους και την Αριστερά, που ισοψηφούν στο 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή