Η Κεφαλονιά δεν ξεχνά τη βοήθεια του Ισραήλ

Η Κεφαλονιά δεν ξεχνά τη βοήθεια του Ισραήλ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω σημαντικών συναντήσεων και πυρετωδών συνεδριάσεων αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο των εργασιών της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα δεχθεί έναν απλό πολίτη από την Κεφαλονιά που θα του εγχειρίσει ένα γράμμα και μαζί ένα φωτογραφικό άλμπουμ.

Είναι η ευχαριστήρια επιστολή μιας οικογένειας για τη βοήθεια που προσέφερε το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ στην ισοπεδωμένη από τον καταστρεπτικό σεισμό της 12ης Αυγούστου 1953, Κεφαλονιά. Πολεμικά σκάφη του νεοπαγούς κράτους μόλις είχαν ολοκληρώσει ναυτικές ασκήσεις στα νερά του Αιγαίου και επέστρεφαν στη βάση τους όταν πληροφορήθηκαν από τους ασυρμάτους για τον μεγάλο σεισμό που είχε πλήξει τα νησιά του Ιονίου. Αλλαξαν αμέσως ρότα, αφού ενημέρωσαν την ηγεσία τους και κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της καταστροφής για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους. Το θέαμα που αντίκρισαν περιέγραψε ο Γίφταχ Κόζικ: «Τεράστιοι χωμάτινοι σβόλοι έπεφταν στη θάλασσα με τρομακτική ταχύτητα. Η κορυφή του όρους Αίνου στην Κεφαλονιά έμοιαζε να είχε κοπεί στα δύο. Στήλες καπνού που έβγαιναν από ρωγμές διαφαίνονταν σε όλη την πόλη και άγριες πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει σε αποθήκες ελαιόλαδου και έκαιγαν ό,τι είχε απομείνει. Σχεδόν κανένα κτίριο δεν είχε παραμείνει όρθιο στη Χώρα του νησιού. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν τραυματισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ των οποίων και έγκυοι, παιδιά και ηλικιωμένοι. Υπήρχαν άνθρωποι με ακρωτηριασμένα και διαλυμένα άκρα και όλοι είχαν ανάγκη άμεσης βοήθειας».

Οι Ισραηλινοί ανέσυραν πρώτοι αυτοί, καθώς αργότερα κατέφθασαν πλοία του αμερικανικού και βρετανικού πολεμικού ναυτικού, νεκρούς και τραυματίες από τα χαλάσματα, έστησαν πρόχειρα νοσοκομεία στην προκυμαία του Αργοστολίου, χειρούργησαν βαριά τραυματισμένους ανθρώπους, στέγασαν άλλους σε σκηνές, έδωσαν φάρμακα, τρόφιμα και νερό. Περισσότεροι από 500 ήταν οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες και ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές. Η Ελλάδα ευχαρίστησε και επισήμως το Ισραήλ για τη σωτήρια επέμβαση και τη βοήθεια και μάλιστα δόθηκε και το όνομά του σε πλατεία στην πρωτεύουσα Αργοστόλι.

Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά, ήρθε η ώρα των απλών ανθρώπων του νησιού που δεν ξέχασαν ποτέ να πουν το δικό τους ευχαριστώ.

Αύριο, και ενώ η Λέσβος βιώνει το δικό της δράμα, στη Θεσσαλονίκη ο δημοσιογράφος Σάκης Βούτος θα παραδώσει στον κ. Νετανιάχου εσώκλειστη σ’ ένα φάκελο την αιώνια ευγνωμοσύνη της οικογένειας αλλά και των συντοπιτών του προς τους Ισραηλινούς ναύτες: «Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Λαό σας και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ διότι το Αύγουστο του 1953 τα πρώτα πλοία που έφτασαν ήταν τα δικά σας και πρόσφεραν αμέριστη βοήθεια στον πονεμένο και κατεστραμμένο Λαό της Κεφαλονιάς. Στη δική μου οικογένεια σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τα δύο μου αδέλφια, ο παππούς μου και η γιαγιά μου, το δε σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς, η μητέρα μου ήταν θαμμένη ζωντανή στα ερείπια και ο πατέρας μου με τα χέρια του την ξέθαψε μαζί με τους ναύτες του πολεμικού πλοίου, τη μετέφεραν στην Πάτρα, στη συνέχεια πάλι μαζί με τους ναύτες επέστρεψαν στα ερείπια του σπιτιού μας και έθαψαν προσωρινά τα αδέλφια μου, παππού και γιαγιά», γράφει στην επιστολή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή