Αμυγδαλόπιτα χωρίς γλουτένη με μπανάνα και σοκολάτα

Αμυγδαλόπιτα χωρίς γλουτένη με μπανάνα και σοκολάτα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 30΄, Αναμονή: 3 ώρες

Υλικά (για 12 κομμάτια)

  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 6 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 760 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
  • 1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
  • 2 μπανάνες πολτοποιημένες
  • 250 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη ή σε σταγόνες

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό

Για το γλάσο αλμυρής καραμέλας γάλακτος

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος γύρω στο 35% λιπαρά, ζεστή
  • 240 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. γλυκόζη
  • 60 γρ. νερό
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • ελάχιστο αλάτι (στη μύτη του μικρού κουταλιού)

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το μέλι για να γίνει πιο ρευστό, προσέχοντας να μην κάψει, και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά και το καλαμποκέλαιο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.  

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο την αμυγδαλόσκονη, το αλάτι, τις βανίλιες και τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Τέλος ενσωματώνουμε με τον ίδιο τρόπο την πολτοποιημένη μπανάνα και τα κομματάκια σοκολάτας.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι για 4 – 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, τη χαράζουμε και, όπως είναι ζεστή, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε την πίτα να σιροπιαστεί και να κρυώσει εντελώς, για περίπου 3 ώρες.  

Αλμυρή καραμέλα γάλακτος

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να την αφήσουμε να βράσει.

Βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε μια φαρδιά κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει έως ότου χρυσίσει.

Τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζεστή κρέμα γάλακτος, προσέχοντας να μην πιτσιλιστούμε και καούμε, γιατί το μείγμα θα αφρίσει. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο  και ελάχιστο αλάτι ανακατεύοντας.

Οταν κρυώσει η αμυγδαλόπιτα, την καλύπτουμε με όση αλμυρή καραμέλα γάλακτος θέλουμε.

Tip

Το γλάσο αλμυρής καραμέλας είναι η πρόταση των δημιουργών για να αποκτήσει έξτρα νοστιμιά η αμυγδαλόπιτα. Αν θέλουμε, το παραλείπουμε. Επίσης μπορούμε να μην προσθέσουμε το αλάτι. 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή