Η Βρετανία απομακρύνεται από το «σκληρό» Brexit

Η Βρετανία απομακρύνεται από το «σκληρό» Brexit

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη Βρετανία μετά την εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Πέμπτης, υποδηλώνουν πως είναι πλέον λιγότερο πιθανό το λεγόμενο «σκληρό» Brexit. Αν καταφέρει το Συντηρητικό Κόμμα να συγκυβερνήσει με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί την υποστήριξη ουσιαστικά όλων των βουλευτών των δύο κομμάτων, ώστε να καταφέρει να υπερψηφίσει σημαντικούς νόμους στην επόμενη Βουλή. Δεδομένου πως οι Συντηρητικοί (318 έδρες) και το DUP (10 έδρες) διαθέτουν πολύ μικρή πλειοψηφία (αυτή ορίζεται στις 322 έδρες και σε ορισμένες περιπτώσεις στις 326 έδρες), οποιαδήποτε μικρή ομάδα στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα μπορεί να την ελέγχει.

Συνεπώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν οποιαδήποτε ομάδα βουλευτών είναι δυσαρεστημένη με την κατεύθυνση που παίρνει το Brexit. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους οι πρόσφατες εκλογές έχουν αυξήσει τις πιθανότητες να οδηγηθεί τελικά η Βρετανία σε «μαλακό» Brexit. Πρώτον, οι δέκα βουλευτές του DUP θα θελήσουν να αποφύγουν το «σκληρό» Brexit διότι αυτό θα οδηγούσε στην επαναφορά των κλειστών συνόρων μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Δεύτερον, οι 13 βουλευτές των Συντηρητικών από τη Σκωτία επιθυμούν να δοθεί προτεραιότητα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, στην οικονομία και στο εμπόριο και όχι στον έλεγχο της μετανάστευσης. Τρίτον, οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές των Συντηρητικών που παρέμεναν μέχρι σήμερα στο περιθώριο, αισθάνονται πλέον ενθαρρυμένοι από το γεγονός πως οι ψηφοφόροι απέρριψαν το όραμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για «σκληρό» Brexit. Θα μπορούσαν να συνεργαστούν, ώστε να επηρεάσουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για το Brexit. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Συντηρητικών και DUP αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως το DUP θα συνεργαστεί με τους πρώτους μόνο σε μεμονωμένη βάση και συνεπώς θα διατηρήσει δυσανάλογα μεγάλη εξουσία. Η αξιοπιστία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει πληγεί άσχημα αφότου έχασε την πλειοψηφία 17 εδρών που διέθετε πριν από τις πρόωρες εκλογές.

Οι ημέρες της ως επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είναι πιθανότατα μετρημένες, ωστόσο είναι πιθανό πως το κόμμα θα τη διατηρήσει ως επικεφαλής τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Στην ηπειρωτική Ευρώπη οι περισσότεροι παρατηρητές έχουν εκλάβει το εκλογικό αποτέλεσμα ως απόρριψη της ρητορικής Μέι περί «σκληρού» Brexit. Για παράδειγμα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οτινγκερ εξέφρασε την ελπίδα πως τώρα η Βρετανία θα μπορούσε να συμφωνήσει να παραμείνει μέλος της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης. Για να παραμείνει η Βρετανία μέλος της κοινής αγοράς και συνεπώς να διατηρήσει τη σημερινή πλεονεκτική πρόσβαση (με εξαίρεση ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα για τα οποία οι κανονιστικές αρχές επιμένουν πως θα πρέπει να έχουν την άμεση εποπτεία ορισμένων δραστηριοτήτων), η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και να συνεχίσει να καταβάλλει χρηματική εισφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αν μια κυβέρνηση υπό τους Συντηρητικούς θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτούς τους όρους παραμένει εξαιρετικά ασαφές.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή