Αιματηρή επίθεση στη Βιρτζίνια

Αιματηρή επίθεση στη Βιρτζίνια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ο βουλευτής Στιβ Σκαλίς, τραυματίστηκε από ένοπλο, σε μικρή απόσταση από την Ουάσιγκτον. Τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο άνδρες της αστυνομικής φρουράς του Καπιτωλίου και ένας βοηθός βουλευτή, είχαν την ίδια τύχη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες το πρωί στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, όπου ο Σκαλίς και άλλοι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του προπονούνταν στο μπέιζμπολ ενόψει του προγραμματισμένου για σήμερα, φιλανθρωπικού αγώνα με την ομάδα των Δημοκρατικών. Ενοπλος, οπλισμένος με τουφέκι, άρχισε να πυροβολεί τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και τη συνοδεία τους από τον φράκτη που περικλείει τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αστυνομικοί πυροβόλησαν και κατόρθωσαν να συλλάβουν το δράστη. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 66χρονο Τζέιμς Χότζιγκτον, από το Ιλινόι, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, Ρεπουμπλικανό βουλευτή Μο Μπρουκς, ο Σκαλίς έπεσε στο χώμα και αιμορραγούσε, χτυπημένος στο ισχίο. Με δήλωσή του, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τον Σκαλίς «πραγματικό φίλο και πατριώτη», προσθέτοντας ότι «τραυματίστηκε άσχημα, αλλά θα ανακάμψει». Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και οι γιατροί χαρακτήριζαν την κατάστασή του σταθερή. Ο 51χρονος Σκαλίς είναι «νούμερο τρία» στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτελώντας καθήκοντα συντονιστή (whip) της κοινοβουλευτικής ομάδας, με αποστολή την εξασφάλιση πειθαρχίας στις ψηφοφορίες και την ομαλή προώθηση του νομοθετικού έργου.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έδωσε τέλος στις εικασίες περί επικείμενης απόλυσης του Ρόμπερτ Μίλερ, ειδικού ανακριτή για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία. Υπέρ της αποπομπής του Μίλερ είχαν ταχθεί σημαίνουσες προσωπικότητες των Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, υποστηρίζοντας ότι ο Μίλερ θα μεροληπτήσει υπέρ των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ «δεν έχει την πρόθεση» να αποπέμψει τον Μίλερ. Προηγουμένως, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιν όσο και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είχαν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στον ειδικό ανακριτή.

Τέλος, σχεδόν 200 γερουσιαστές και βουλευτές των Δημοκρατικών υπέβαλαν αγωγή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για σύγκρουση συμφερόντων. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παραιτηθεί από τη διεύθυνση των επιχειρήσεών του, δεν έχει ρευστοποιήσει τα μερίδιά του, γεγονός που του επιτρέπει να προσπορίζεται κέρδη από δραστηριότητες σε άλλες χώρες, κάτι που αντίκειται, κατά τους ενάγοντες, στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή