Ν. Κοτζιάς: Πρώτα η ονομασία, μετά το ΝΑΤΟ

Ν. Κοτζιάς: Πρώτα η ονομασία, μετά το ΝΑΤΟ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επί της αρχής καλή διάθεση, αλλά και η αναγνώριση ότι πρέπει να διανυθεί μεγάλη απόσταση προκειμένου η Αθήνα και τα Σκόπια να φτάσουν σε συμφωνία για το ονοματολογικό περιγράφουν το γενικό κλίμα της συνάντησης και των διαβουλεύσεων που είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο κ. Ν. Κοτζιάς, στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή στη στήριξη κάθε προσπάθειας για ένταξη σε διεθνείς οργανώσεις, «αφού όμως λυθεί το ονοματολογικό». Αυτή είναι η προϋπόθεση, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα θέλει και έχει προτείνει στο παρελθόν συγκεκριμένες λύσεις αυτών των προβλημάτων που ακόμα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες». Επισήμανε, πάντως, ότι, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη συζήτηση, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αναφερόμενος στη θετική συμπεριφορά που έχουν επιδείξει ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αλλά και ο κ. Ντιμιτρόφ, επισήμανε ότι «οι καλές διαθέσεις δεν υποκαθιστούν τις διαπραγματεύσεις, αλλά τις κάνουν ανθρώπινα πιο εύκολες». Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, της σταθερότητάς της και της σαφούς κυριαρχίας της» δίχως την επέμβαση τρίτων δυνάμεων. Στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Κοτζιάς άφησε μια αιχμή για την παρέμβαση «τρίτων δυνάμεων» στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ, λέγοντας «να μην προσπαθούν να επεμβαίνουν και στη σχέση μας».

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωατλαντική προοπτική για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και τόνισε ότι το ζήτημα είναι πόσο πραγματικά επιθυμούν αυτή την προοπτική οι συγκεκριμένες χώρες. «Γιατί δε μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν, λοιπόν, να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, χωρίς ωστόσο να κάνουν εκείνοι κίνηση για κάτι που υποτίθεται τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς». Αφού είχε λήξει η διαδικασία των ερωταπαντήσεων, ο κ. Ντιμιτρόφ ζήτησε να κάνει μια μικρή δήλωση, η οποία ήταν απάντηση στις τοποθετήσεις του κ. Κοτζιά. «Σε αυτή την περιοχή –και νομίζω ότι χρειάζεται λίγο χρόνο να το συνειδητοποιήσουμε– μαζί ανεβαίνουμε και μαζί πέφτουμε», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ, λέγοντας ότι «καθώς εμείς βρισκόμαστε στην ανοδική πορεία μας, χρειαζόμαστε βοήθεια», προκειμένου να προκύψει ένα αποτέλεσμα καλό για την περιοχή, αλλά και την Ευρώπη.

Αμεση προτεραιότητα

Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αναβίωση της διαδικασίας ένταξης της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. «Θα αναλάβω συγκεκριμένα βήματα, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι είναι προς όφελος της μεγαλύτερης νότιας γείτονός μας, ότι είναι προς όφελος όλων, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της τη δυνατότητα «να ανοίξει τον δρόμο προς το κλείσιμο ενός ανοικτού θέματος». Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι «αφελής», καθώς «πρόκειται μόνο για την πρώτη μας συνάντηση». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέφυγε να λάβει σαφή θέση για τις εκδηλώσεις αλυτρωτισμού στη χώρα του. Επισήμανε ότι «αλυτρωτισμός σημαίνει ότι θέλεις να αποκτήσεις κάτι το οποίο δε σου ανήκει. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εστιάζουμε στα σύνορα τα δικά μας, θέλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας, τη δική μας χώρα». Και επανέλαβε ότι η χώρα του είναι «για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην αναμονή», παρότι βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία «δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή