Αυστρία: Αρση απαγόρευσης για το ακροδεξιό FPO

Αυστρία: Αρση απαγόρευσης για το ακροδεξιό FPO

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Σχέδιο άρσης της αυτοεπιβληθείσας απαγόρευσης σύναψης κυβερνητικών συνασπισμών με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) παρουσίασε χθες το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας (SPO), ενισχύοντας τις πιθανότητες το FPO να καταστεί ρυθμιστικός παράγοντας στις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν στην απόφαση αυτή λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός τους συνασπισμός με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) και της σημαντικής υποχώρησης των ποσοστών δημοτικότητας της κυβέρνησης.

«Το δόγμα απόλυτης άρνησης στο FPO θα καταργηθεί», είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας Καρινθίας και ανώτατο στέλεχος του SPO Πέτερ Κάιζερ. Ο κυβερνήτης της Καρινθίας ανέλαβε να συντάξει τον «κατάλογο κριτηρίων» του κόμματος για τους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους.

Ο Κάιζερ ανέφερε ότι τα κριτήρια αυτά θα επιτρέψουν την επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων. Τα κριτήρια θα ισχύουν για κάθε κόμμα, καθιστώντας περιττό τον αποκλεισμό ολόκληρων κομμάτων. Μεταξύ των κριτηρίων συμπεριλαμβάνονται ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ελευθερία της έκφρασης και της τέχνης, τα οποία δεν αποκλείουν την είσοδο του FPO σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Το ακροδεξιό FPO έχει ξαναβρεθεί σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες πριν από 30 χρόνια. Η εκλογή του Γιεργκ Χάιντερ στην ηγεσία του FPO, όμως, οδήγησε τους Σοσιαλδημοκράτες να ψηφίσουν κατά της σύναψης συμμαχιών με την Ακροδεξιά.

Το 2000, το κεντροδεξιό OVP και το ακροδεξιό FPO ανέλαβαν από κοινού την εξουσία, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της Αυστρίας. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν στο FPO ποσοστό 20% των ψήφων, ενώ OVP και SPO συμμετέχουν ήδη σε συνασπισμούς σε τοπικό επίπεδο με το ακροδεξιό FPO.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή