ΗΠΑ: Σε κρίσιμη κατάσταση ο βουλευτής Σκαλίς – Εκκληση για ενότητα απηύθυνε ο Τραμπ

ΗΠΑ: Σε κρίσιμη κατάσταση ο βουλευτής Σκαλίς – Εκκληση για ενότητα απηύθυνε ο Τραμπ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Στιβ Σκάλις, μετά τον τραυματισμό του από ένοπλο, ο οποίος άνοιξε πυρ κατά ομάδας Ρεπουμπλικανών βουλευτών που προπονούνταν για αγώνα μπέιζμπολ.

Ο ένοπλος, που η αστυνομία είπε ονομαζόταν Τζέιμς Χότζκινσον, 66 ετών, από το Μπέλβιλ του Ιλινόι, πυροβόλησε επανειλημμένως εναντίον των ανδρών που έπαιζαν σε γήπεδο του μπέιζμπολ στο προάστιο της Βιρτζίνια, Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσιγκτον. Ο Χότζκινσον τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία του Καπιτωλίου που βρέθηκαν στον χώρο, και η αστυνομία είπε αργότερα ότι πέθανε στο νοσοκομείο.

Ο Στιβ Σκαλίς, τρίτος τη τάξει Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δέχθηκε πυροβολισμό στον γοφό. Του παρείχε πρώτες βοήθειες ο συνάδελφος βουλευτής και γιατρός Μπραντ Ουένστραπ, προτού μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κατάγματα, τραύματα εσωτερικών οργάνων και σοβαρή αιμορραγία σύμφωνα με το νοσοκομείο. Ο Σκαλίς παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Σκαλίς και αργότερα δήλωσε στο Twitter ότι ο βουλευτής είναι άσχημα. Νωρίτερα είχε πει ότι ο 51χρονος βουλευτής της Λουιζιάνα είναι καλός φίλος, αναφέροντας, «Είναι πατριώτης και μαχητής. Θα ανανήψει από αυτήν την επίθεση».

Περιγράφοντας τη σκηνή στο γήπεδο, οι βουλευτές είπαν ότι άκουσαν δυνατούς κρότους σαν από πυροτεχνήματα και είδαν 15 με 20 άτομα να πέφτουν στο έδαφος. Μιλώντας για τον δράστη, ο βουλευτής Τζο Μπάρτον, επικεφαλής της ομάδας μπέιζμπολ, είπε: «Όταν άρχισε να πυροβολεί, πυροβολούσε με σκοπό να σκοτώσει. Δόξα τω Θεώ, δεν ήταν πολύ καλός σκοπευτής».

Ένας βοηθός βουλευτή και μία πρώην βοηθός που τώρα εργάζεται σε λόμπι ήταν μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας αστυνόμος του Καπιτωλίου επίσης έφερε τραύμα από πυροβολισμό.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Αλεξάντρια Μάικ Μπράουν χαρακτήρισε την κατάσταση «όχι μόνο χαοτική, αλλά εμπόλεμη».

Ο Χότζκινσον είχε αναρτήσει μηνύματα εναντίον του Τραμπ και ήταν μέλος ομάδων εναντίον των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Facebook.

Εκκλήσεις για ενότητα

Ο Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε τον θάνατο του δράστη, απηύθυνε έκκληση για ενότητα: «Είμαστε πιο ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι και όταν συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό», είπε.

Σε ένδειξη ενότητας, ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν είπε: «Μία επίθεση εναντίον ενός μας αποτελεί επίθεση εναντίον όλων μας», ενώ η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, έκανε παρόμοιες δηλώσεις.

Το συμβάν έγινε λίγο μετά τις 7:00 π.μ. τοπικής ώρας (2:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Στο γήπεδο υπήρχαν 20 βουλευτές και δύο γερουσιαστές, και οι πυροβολισμοί κράτησαν περίπου 10 λεπτά.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, δήλωσε ότι του είχαν πει πως ο Χότζκινσον είχε εργαστεί ως εθελοντής στην προεκλογική του εκστρατεία. «Ας το πω όσο πιό ξεκάθαρα μπορώ: Η βία κάθε είδους είναι απαράδεκτη στην κοινωνία μας, και καταδικάζω το γεγονός αυτό με τους δριμύτερους όρους» είπε ο Σάντερς.

Η χθεσινή επίθεση αποτελεί την πρώτη επίθεση με πυροβολισμό εναντίον μέλους του Κογκρέσου από τον Ιανουάριο του 2011, όταν τραυματίστηκε σοβαρά η Δημοκρατική βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς σε απόπειρα δολοφονίας της σε συγκέντρωση ψηφοφόρων από την περιφέρειά της στο Τούκσον της Αριζόνα. Έξι άτομα σκοτώθηκαν. Η Γκίφορντς παραιτήθηκε από το Κογκρέσο και έγινε ακτιβίστρια υπέρ των περιορισμών χρήσης όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή