Διπλωματικές επαφές Τσαβούσογλου στο Κατάρ

Διπλωματικές επαφές Τσαβούσογλου στο Κατάρ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Το Κατάρ επισκεπτόταν από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο διπλωματικής πρωτοβουλίας του προέδρου Ερντογάν, με στόχο να δοθεί τέλος στην «απάνθρωπη συμπεριφορά», όπως τη χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, των κρατών του Κόλπου απέναντι στην Ντόχα. Η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διένεξή του με τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, με την Ντόχα να διαψεύδει ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και επιδιώκει τη σύσφιγξη των σχέσεών της με το Ιράν. Ο κ. Τσαβούσογλου επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Αλ Θάνι, ενώ η περιοδεία του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συνεχιζόταν σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν καταδίκασε την απομόνωση του Κατάρ χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση των ισλαμικών αρχών και «θανατική καταδίκη».

Η Ντόχα ανακοίνωσε χθες ότι απέσυρε τα στρατεύματά της από τα σύνορα μεταξύ Τζιμπουτί και Ερυθραίας στην Ανατολική Αφρική, όπου είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν, στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές για 189 δικηγόρους, στο πλαίσιο της έρευνας για οπαδούς του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι διώξεις εις βάρος οπαδών του Γκιουλέν έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο 130 μέσων ενημέρωσης και στη φυλάκιση 150 δημοσιογράφων. Οι 189 ύποπτοι καταζητούνται από την αντιτρομοκρατική αστυνομία σε οκτώ επαρχίες της Τουρκίας.

Συλλήψεις

Μέχρι στιγμής, 78 από τους καταζητουμένους έχουν συλληφθεί. Κάποιοι από αυτούς φέρονται να χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, την οποία αξιοποίησαν οπαδοί του Γκιουλέν. Στο μεταξύ, σε 25 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία καταδίκασε χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον βουλευτή του αντιπολιτευόμενου CHP, Ενίς Μπερμπέρογλου. Ο καταδικασθείς διοχέτευσε βίντεο στην εφημερίδα Cumhuriyet το 2015, στο οποίο φορτηγά της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT ταξιδεύουν προς τη Συρία, φορτωμένα όπλα και πυρομαχικά.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κάθε συμμετοχή στην παράδοση όπλων σε ισλαμικές οργανώσεις της Συρίας, λέγοντας ότι τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή