Λάμψη ’87 παρά τις ηχηρές απουσίες

Λάμψη ’87 παρά τις ηχηρές απουσίες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λάμψη του εορτασμού για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ του ’87, ξύπνησε τις όμορφες αναμνήσεις του πρώτου και αξέχαστου άθλου του ελληνικού αθλητισμού, προκάλεσε συγκινήσεις γι’ αυτούς που έχουν βιώσει και θα ήταν… εκτυφλωτική, αν δεν είχε τις ηχηρές απουσίες του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη. «Πρωταγωνιστές ήταν και θα είναι, πάντα, οι αθλητές. Αυτοί πρέπει να τιμώνται για την επιτυχία που κατάφεραν πριν από 30 χρόνια. Εμείς ήμασταν σκηνοθέτες. Οι αθλητικές επιτυχίες δεν λύνουν τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά είναι ίσως η μεγαλύτερη διέξοδος», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος (είχε δίπλα του τον τότε πρόεδρο της ομοσπονδίας Ζαχαρία Αλεξάνδρου), ενώ άκουσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα τα λίαν κολακευτικά λόγια του πρώην γενικού γραμματέα της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.

Η εορταστική εκδήλωση της ΕΟΚ άρμοζε στην ιστορική επέτειο των 30 χρόνων, το συλλεκτικό ρολόι και το φωτογραφικό λεύκωμα ήταν τα δώρα που πήραν όσοι βραβευθέντες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση τιμής τους.

«Την κυνηγά κατάρα»

Ο Νίκος Φιλίππου έδωσε τον ακριβέστερο χαρακτηρισμό για την αμηχανία που υπήρξε στην ελλιπή αναμνηστική φωτογραφία της «χρυσής» Εθνικής του ’87 και την απουσία των δύο «ιερών τεράτων», καθώς και του Μέμου Ιωάννου.

«Εχω ένα αγκάθι στην καρδιά που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας και δεν μπορώ να το κρύψω. Αυτή η ομάδα, η παρέα θα είναι πάντα ευλογημένη γι’ αυτό που πέτυχε πριν από τριάντα χρόνια. Την “κυνηγά” όμως μια κατάρα, όπως φαίνεται, γιατί δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ όλοι μαζί, μετά το βάθρο του ’87, εκείνη τη νύχτα σαν σήμερα», είπε με το γνώριμο και καυστικό χιούμορ του ο Φιλίππου και κατέληξε με σαρκαστική ευχή: «Είμαστε νέοι όμως, ακόμα και τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει αυτή η φωτογραφία χωρίς απουσίες».

«Ησασταν η έμπνευση»

Τα λόγια ευγνωμοσύνης που άκουσαν οι πρωταθλητές Ευρώπης του ’87 από τα χείλη των διαδόχων τους, Φραγκίσκου Αλβέρτη και Θοδωρή Παπαλουκά, απεικόνισαν με τον ιδανικότερο τρόπο τα οφέλη που «γέννησε» η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1987.

«Ησασταν έμπνευση για να βγούμε στους δρόμους και να παίξουμε μπάσκετ. Πάντα θα λέω σε κάθε επόμενη γενιά ότι σας χρωστάει την ενασχόλησή της με το μπάσκετ. Προσωπικά, από τα αυτόγραφά σας που μάζευα, βρέθηκα να είμαι συμπαίκτης στην Εθνική ομάδα», είπε ο Αλβέρτης, ενώ ο Παπαλουκάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του: «Ησασταν σαν τους γονείς μας. Κάνατε την αρχή για να γίνει το μπάσκετ η αγάπη των Ελλήνων. Εξαιτίας σας παίξαμε μπάσκετ».

Ο «ευρωκόουτς» Κώστας Πολίτης τιμήθηκε από τον Γιάννη Ιωαννίδη και υποστήριξε ότι παρά την αποτυχία που είχε ως προπονητής της Εθνικής, με τον αποκλεισμό της από την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του ’85, έτυχε της εμπιστοσύνης της ΕΟΚ και στην επόμενη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο ΣΕΦ.

«Τότε, το 1987, ο Γκάλης ήταν ενωμένος με την ομάδα, σήμερα μπορεί να είναι ξεχωριστός. Eκείνη την εποχή ήμασταν ενωμένοι και παραμένουμε ενωμένοι», ήταν τα λόγια του Κώστα Πολίτη.

Η φωνή του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου, που ακουγόταν στις περιγραφές των αγώνων του Ευρωμπάσκετ του ’87, προκάλεσε συγκίνηση για τον εκλιπόντα δημοσιογράφο που συνέδεσε την καριέρα του με την άνοδο του μπάσκετ, και στη μνήμη του, η κόρη του, Βασιλική, μαζί με τον συνονόματο εγγονό, τιμήθηκε για την προσφορά του πατέρα της. Νοσταλγική ήταν η ατμόσφαιρα και στο άκουσμα του αείμνηστου Πέτρου Καπαγέρωφ που ήταν έφορος της Εθνικής Ανδρών και διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2002, όταν απεβίωσε, καθώς και του Νότη Μαστρογιάννη, εκ των σκαπανέων του αθλήματος. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή