Υψηλό το κόστος του Brexit για τις τράπεζες

Υψηλό το κόστος του Brexit για τις τράπεζες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρογκα ποσά θα αναγκαστούν να διαθέσουν οι τράπεζες στον απόηχο των διαδικασιών για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς φαίνεται ότι θα δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να αναδιαρθρώσουν τα σχέδιά τους, να καλύψουν τα νομικά τους έξοδα και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Finacial Times, οι τράπεζες ίσως υποχρεωθούν να μεταφέρουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη όλο το προσωπικό τους που διαχειρίζεται υποθέσεις πελατών της Ε.Ε., τις υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου, τις υπηρεσίες συναλλαγών σε αγορές, καθώς και το κεφάλαιο που απαιτείται για να υποστηρίξουν τις παραπάνω δραστηριότητες.

Μάλιστα, ενόψει του Brexit, αυτές που ενδέχεται να υποστούν το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα είναι δεκάδες τράπεζες της Βόρειας Αμερικής, της Ελβετίας και της Ασίας, καθώς η ευρωπαϊκή εταιρική τους δραστηριότητα και οι υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής τους εδράζονται στο Λονδίνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το οικονομικό κέντρο της Βρετανίας, το λεγόμενο City του Λονδίνου, θα χάσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Ηδη η Deutsche Bank έχει ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας από τη Βρετανία στη Φρανκφούρτη. Οι τράπεζες, μάλιστα, ήδη έχουν υπολογίσει τα ποσά που πρέπει να διαθέσουν για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο κέντρο μίας νέας ευρωπαϊκής πόλης, γεγονός που, κατά πάσα πιθανότητα, απαιτεί και τη διάθεση του δικού τους κεφαλαίου. Ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διεθνούς εμβέλειας εκτιμά ότι το ύψος από τα κόστη που πρέπει να διαθέσουν οι τράπεζες ανέρχεται από δέκα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή