Ν.Δ.: Ο Αλ. Τσίπρας αυτοεγκλωβίστηκε στη διαπραγμάτευση

Ν.Δ.: Ο Αλ. Τσίπρας αυτοεγκλωβίστηκε στη διαπραγμάτευση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα σχέδιο για τη χώρα, καμία στρατηγική, κανένας προβληματισμός πέραν της παραμονής στην εξουσία. Η Πειραιώς ανεβάζει τους τόνους ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup –από την οποία δεν έχει μεγάλες προσδοκίες–, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αυτοεγκλωβίστηκε» στο ζήτημα του χρέους εγκλωβίζοντας και τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο – προϊόν των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση και στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Λίγες ώρες αφότου σχολίασε με ειρωνεία την απειλή του πρωθυπουργού, ότι θα μεταφέρει το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, ως ακόμη μία «οβιδιακή μεταμόρφωση» του κ. Τσίπρα, η Ν.Δ., διά στόματος Βασίλη Κικίλια, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε στρατηγική και ότι αλλάζει συνεχώς θέσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. έψεξε ακόμη τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει ενημερώσει «σοβαρά» ούτε τον ελληνικό λαό ούτε τους Eλληνες βουλευτές. «Ο κ. Τσίπρας αυτοεγκλωβίστηκε στο ζήτημα του χρέους. Καθυστέρησε επί πολλούς μήνες να κλείσει την αξιολόγηση φορτώνοντας σε όλους τους Eλληνες ένα αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η χώρα έχει μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εν αναμονή του Eurogroup

Στην Πειραιώς, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει ό,τι του δώσουν για να παραμείνει στην εξουσία. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν ότι οι λεονταρισμοί περί μεταφοράς του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής έχουν καθαρά επικοινωνιακή στόχευση και επιδιώκουν να συσπειρώσουν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και, πάντως, δεν μοιάζει να λαμβάνονται σοβαρά από δανειστές και εταίρους, όπως υποδεικνύουν οι τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως το έθεσε ο Αδωνις Γεωργιάδης (ANT1), «ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι είναι ακόμα πρόεδρος 15μελούς, θα κάνει κατάληψη και θα πάρει τα λεφτά».

Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς βρίσκεται εν αναμονή του σημερινού Eurogroup. Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί αν θεωρείται αναγκαία δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέστρεψε χθες το βράδυ από την περιοδεία του σε Λέσβο και Αμύνταιο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη βγαίνει μπροστά με στοχευμένες μίνι περιοδείες στο πλαίσιο της στρατηγικής «κοντά στον πολίτη», προφανώς και σε αντίστιξη με τον κ. Τσίπρα, που, όπως λέει η Πειραιώς, «κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχει επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας, ούτε με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Eλληνες». Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Βρίσα της Λέσβου, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τους σεισμόπληκτους. «Υπάρχει πάντα ένα επικοινωνιακό κρεσέντο ύστερα από μια τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή. Η συμβολή και αρωγή της πολιτείας, όμως, δοκιμάζεται σε βάθος χρόνου και θα πρέπει να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου, να σιγουρευτούμε ότι το χωριό αυτό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του», σημείωσε. Από το Αμύνταιο, όπου επισκέφθηκε το ορυχείο της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι προέχει η «αντικειμενική» διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, καθώς και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων (τους οποίους επισκέφθηκε και συνομίλησε με κατοίκους). Επανέλαβε δε, με αφορμή το περιστατικό, ότι επιβάλλεται να προχωρήσει «ένα επιθετικό σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ», ενώ, μιλώντας με στελέχη της ΔΕΗ, σημείωσε ότι η χώρα «πρέπει να έχει έναν ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα εξαρτηθεί και από τις διαδικασίες πώλησης μονάδων της ΔΕΗ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή