Μέτρα «κάθαρσης» της δημόσιας ζωής από τον Μακρόν

Μέτρα «κάθαρσης» της δημόσιας ζωής από τον Μακρόν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο του σκανδάλου Φιγιόν, που αναστάτωσε την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, η κυβέρνηση του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το πρώτο σημαντικό πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εξυγίανση της δημόσιας ζωής.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού κινούνται σε τρεις άξονες. Συνταγματική αναθεώρηση για τη μεταρρύθμιση σημαντικών θεσμών της δημοκρατίας, όπως το Συνταγματικό Συμβούλιο. Νέο οργανικό νόμο που υπόσχεται μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Και νομοσχέδιο για τα οικονομικά των βουλευτών και των γερουσιαστών, που θα τους απαγορεύει να προσλαμβάνουν συγγενείς τους σε θέσεις βοηθών, ενώ θα θεσπίζει πιο αυστηρό πλαίσιο για τις σχέσεις τους με ιδιωτικές εταιρείες, ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ωστόσο, η επιχείρηση «κάθαρση» του Μακρόν σκιάζεται ήδη από τις υποψίες για σκάνδαλα που βαρύνουν κορυφαίους συνεργάτες του. Ο εισαγγελέας Βρέστης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τον υπουργό Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, γενικό γραμματέα του κόμματος του Μακρόν και επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας του. Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Παρισιού διέταξε προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του κόμματος του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης, MoDem, του κυριότερου μέχρι σήμερα πολιτικού συμμάχου του Γάλλου προέδρου. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες περί κατάχρησης δημοσίων πόρων, με πλασματικές θέσεις εργασίας υποτιθέμενων «βοηθών» ευρωβουλευτών του κόμματος.

Η θέση του Μπαϊρού έγινε δυσχερέστερη ύστερα από τηλεφωνική παρέμβασή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο που ερευνούσε την υπόθεση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε να ασκεί πίεση σε δημοσιογράφους για να προστατέψει πολιτικούς συντρόφους του, γεγονός που αποδοκιμάστηκε, διακριτικά μεν, πλην σαφέστατα, από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπαϊρού επέμεινε ότι θα διατηρήσει «την ελευθερία της γνώμης του», προκαλώντας δυσαρέσκεια στο Ελιζέ. Αρκετές γαλλικές εφημερίδες πιθανολογούν απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ο Μακρόν δεν θα έχει ανάγκη τις έδρες του MoDem για να εξασφαλίζει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή