ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed αύξησε για τρίτη φορά σε έξι μήνες το επιτόκιο δανεισμού

REUTERS, BLOOMBERG

Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε χθες πως η πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού είναι παροδική και ότι αυτός θα κινηθεί προς τον μακροπρόθεσμο στόχο, χάρη στην αύξηση της απασχόλησης το επόμενο διάστημα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αύξησαν χθες, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο δανεισμού για τρίτη φορά το τελευταίο εξάμηνο και πρόβλεψαν ότι θα το αυξήσουν ακόμη μια φορά μέχρι τα τέλη του έτους. Το νέο στοιχείο από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι το σχέδιο για σταδιακή μείωση του ύψους των ομολόγων και στεγαστικών δανείων που διακρατεί η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Η Fed αύξησε χθες το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1% με 1,25% επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη μέτρια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, στην ανακοίνωση Τύπου εκφράζεται κάποια ανησυχία για την παρατηρούμενη τους τελευταίους μήνες μείωση του λεγόμενου «δομικού πληθωρισμού», ο οποίος τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο 1,7%. Οκτώ από τα μέλη της επιτροπής (FOMC) που αποφασίζει για τα επιτόκια δανεισμού πρόβλεψαν πως θα ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων (κατά 0,25%) έως τα τέλη του 2017 και τέσσερα μέλη πρόβλεψαν πως θα ακολουθήσουν ακόμη δύο αυξήσεις. Για το 2018, η πρόβλεψη παρέμεινε στις τρεις αυξήσεις (κατά 0,25%). Οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν, πάντως, αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια. Για το 2017, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψη του Μαρτίου. Αντιθέτως, προβλέπουν για το 2017 ετήσιο πληθωρισμό 1,7%, από 1,9% που πρόβλεπαν τον Μάρτιο. Ο στόχος της Fed είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό στο 2%. Η ανεργία προβλέπεται πλέον πως θα μειωθεί στο 4,3% για το σύνολο του 2017 και στο 4,2% το 2018. Η μέση πρόβλεψη για το λεγόμενο «ουδέτερο» επιτόκιο δανεισμού, δηλαδή το επίπεδο που ούτε θα ενισχύσει ούτε θα επιβραδύνει την οικονομία, παρέμεινε αμετάβλητο στο 3%.

Για πρώτη φορά η Fed παρουσίασε σχέδιο που αφορά στον περιορισμό του ύψους του ισολογισμού της, που σήμερα ανέρχεται στα 4,2 τρισ. δολάρια. «Η επιτροπή (FOMC) περιμένει πως θα αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα εξομάλυνσης του ισολογισμού της εφέτος, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα εξελιχθεί χοντρικά όπως έχει προβλεφθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου. Ουσιαστικά, η Fed λέει πως έως τα τέλη του 2017 θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την επανεπένδυση των εσόδων από ομόλογα που ωριμάζουν. Θα αρχίσει μειώνοντας την επανεπένδυση σε κρατικά ομόλογα κατά 6 δισ. δολάρια τον μήνα, αυξάνοντας το ποσό κατά 6 δισ. ανά τρίμηνο μέχρι να φτάσει το όριο των 30 δισ. Για τα στεγαστικά δάνεια το όριο ορίζεται στα 4 δισ. τον μήνα, αυξανόμενο κατά 4 δισ. το τρίμηνο μέχρι το ποσό των 20 δισ. τον μήνα. Ωστόσο στο σχέδιο δεν αναφέρεται στόχος για τον περιορισμό των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η Fed στο τέλος του προγράμματος «εξομάλυνσης του ισολογισμού». Το χαρτοφυλάκιο της Fed περιλαμβάνει κυρίως αμερικανικά κρατικά ομόλογα και στεγαστικά δάνεια που είχαν αγοραστεί μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στο πλαίσιο της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε χθες πως η πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού είναι παροδική και πως αυτός θα κινηθεί προς τον μακροπρόθεσμο στόχο χάρη στην αύξηση της απασχόλησης το επόμενο διάστημα. Παράλληλα δήλωσε πως σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία της που λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και πως δεν έχει συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια. Η Wall Street κινήθηκε χθες ανοδικά μετά την ανακοίνωση της Fed, ενθαρρυμένη από την εμπιστοσύνη που δείχνει η κεντρική τράπεζα στην αμερικανική οικονομία. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει το ύψος του ποσού που επενδύει στα αμερικανικά ομόλογα και στεγαστικά δάνεια τον Σεπτέμβριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ