Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Να τους ταράξουμε στις επιστολές;

Κύριε διευθυντά
Τον τελευταίο καιρό πολλοί αρμόδιοι, μεταξύ των οποίων και ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ζητούν από τους δανειστές μας να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα της ρύθμισης του χρέους μας. Ομως, κανείς δεν μας αναλύει ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις που οι δανειστές μας έχουν αναλάβει και πότε τις ανέλαβαν. Θα παρακαλούσα λοιπόν τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ασφαλώς θα γνωρίζει ακριβώς για ποιες υποχρεώσεις εγκαλεί και αυτός τους δανειστές μας, να μας γνωστοποιήσει λεπτομέρειες αυτών των υποχρεώσεων, ώστε να μπορέσουμε και εμείς οι απλοί πολίτες να αρχίσουμε την αποστολή επιστολών στους δανειστές μας, απαιτώντας τον σεβασμό τους στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εμάς, τους Ελληνες.

Χρηστος Παπαχατζοπουλος, Νέα Ερυθραία

Οι παιδαγωγοί και οι καταλήψεις

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας προσφάτως την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου με αφορμή τη δίκη μαθητών του 1ου Γυμνασίου που συντόνιζαν την κατάληψη του σχολείου τους, τράβηξε την προσοχή μου η παρακάτω παράγραφος: «Η ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές, και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών». Οι συντάκτες της ανακοίνωσης αναφέρονται εν προκειμένω σε μαθητές γυμνασίου, οι οποίοι, κατά τον ισχυρισμό τους, έχουν ήδη κατακτήσει σε αυτή τη νεαρή ηλικία την κορυφή της σοφίας και της ωριμότητας· έτσι που μπροστά τους οφείλουν να στέκονται με δέος η οικογένεια, το σχολείο και οι θεσμικοί παράγοντες όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Επειδή στον πεπερασμένο κόσμο μας είναι αδύνατο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να υποθέσω ότι οι 13χρονοι και 14χρονοι μαθητές κατέχουν αυτή τη σοφία ως πλατωνική ανάμνηση από κάποια προηγούμενη ζωή.

Αλλά μια και μιλάμε για «επιλογή μορφών πάλης», να θυμίσω ότι για χρόνια ολόκληρα οι μαθητές κινητοποιούνταν από τη μιαν άκρη της Ελλάδας ώς την άλλη σε συγκεκριμένες περιόδους και με προφανή στόχο να γλιτώσουν ώρες διδασκαλίας είτε για το φροντιστήριο είτε γιατί το σχολείο είναι βαρετό;

Από την ανακοίνωση συνάγεται –κατά λογική ή αναγκαία ακολουθία, όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης– ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξήγησαν ποτέ στους μαθητές τους πως η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και πως αλίμονο αν σε μια κοινωνία νόμος ήταν αυτό που αρέσει στον καθένα· ότι οι καταληψίες καταπατούν τα δικαιώματα όσων σωστά επιθυμούν ένα ανοικτό σχολείο· και κυρίως ότι υπάρχουν δεκάδες άλλοι σύννομοι τρόποι να προβάλουν οι μαθητές ένα αίτημά τους ή να διαμαρτυρηθούν, χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου.

Για να γίνω σαφέστερος, οι καταλήψεις πραγματοποιούνται και τα πράγματα οδηγούνται, όπως δεν θα έπρεπε, στα δικαστήρια, επειδή ορισμένοι καθηγητές έχουν απεμπολήσει, υπερήφανα και από πεποίθηση, την υποχρέωση που έχουν ως παιδαγωγοί να νουθετούν τους μαθητές για όλο το διάστημα της φοίτησής τους. Αναρωτιέμαι λοιπόν τι νόημα ύπαρξης έχει το σχολείο. Και μάλιστα, όταν συμβαίνει το αντίθετο, να καθοδηγούν δηλαδή οι μαθητές τους καθηγητές τους.  Φταίνε άραγε οι μαθητές, επειδή οι δάσκαλοί τους έχουν επιλέξει να κολακεύουν τον νεανικό εγωισμό τους, μιλώντας για την «ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος», αντί να τους διαπαιδαγωγούν; Φυσικά όχι! Αν κάτι επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου (θα μπορούσε να την είχε εκδώσει οποιαδήποτε άλλη ΕΛΜΕ) είναι ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί τελούν σε πλήρη σύγχυση ως προς την αποστολή τους και ότι θύματα αυτής της σύγχυσης είναι οι μαθητές τους.

Μιχαηλ Πασχαλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας

Ιερό δικαίωμα το συνέρχεσθαι

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή σημερινό άρθρο του κ. Π. Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» σχετικά με τις θέσεις μου για το θέμα αυτό, παραπέμπω στην ομιλία και στην ψήφο μου στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης («http://www.parliament. gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d  /es20151222ap.pdf»). Ουδέποτε αμφισβήτησα την άσκηση του πολιτικού ατομικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, περιλαμβανομένης και της νόμιμης διαδήλωσης. Το δικαίωμα αυτό έχουν όλοι οι πολίτες και βεβαίως και οι αστυνομικοί. Ομως ο καθένας οφείλει να το ασκεί ατομικά, για λογαριασμό του, και όχι εμφανιζόμενος με ιδιότητα θεσμική, εκτός αν διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση.

Θεοδωρος Φορτσακης

Το αξιόμαχο και η υπεροπλία

Κύριε διευθυντά
Πολύ συχνά ακούμε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης να επαίρεται για το εξαίρετο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Αν αυτό είναι απλώς εμψυχωτικό εσωτερικής κατανάλωσης και συνάμα φόβητρο για τον υποτιθέμενο εχθρό, έχει καλώς και καλά κάνει. Θα ήταν πρωτοφανής βλακεία να έλεγε το αντίθετο. Βασικά λέει στον ρητορικό μέχρι στιγμής εχθρό ότι σε εμπλοκή «μπορεί να πονέσω εγώ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πονέσεις και εσύ πολύ περισσότερο από μένα». Βέβαια μετά τον μεγάλο πόλεμο και τη μετέπειτα ίδρυση του ΝΑΤΟ, οι ένοπλες δυνάμεις των μελών του προμηθεύονται τους οπλισμούς τους από τους ίδιους προμηθευτές, οπότε δεν υπάρχουν «μυστικά» οπλικά συστήματα. Υπάρχουν μόνον υπεροπλίες, για άλλους χρήσιμες και για άλλους διακοσμητικές, περίπου σαν εκείνες των «παντοδύναμων» αρχαίων Περσών. Και το πρωτοφανές. Ενα γειτονικό μας σύμμαχο στο ΝΑΤΟ μέλος παρουσιάζεται να μας απειλεί και με λόγια και με έμπρακτες παραβιάσεις όλων των συνθηκών, παλαιών και νέων, τόσο τοπικών όσο και διεθνών, δίχως τα άλλα μέλη να «βλέπουν» τι ακριβώς συμβαίνει, παρόλο που ταυτόχρονα και αυτά είναι και ομοσπονδιακά μέλη της αποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία εμείς ανήκουμε επί πολλά χρόνια και μάλιστα είμαστε τα νότια σύνορά της, ο δε απειλών δεν ανήκει καν. Ιστορικά θα πρέπει να είναι πρωτοφανές. Ακρως ιδιότυπο, τώρα μάλιστα που οι «πόλεμοι» διεξάγονται με «ισοζύγια» εισαγωγών και εξαγωγών.

Γεωργιος Ν. Χαρμαντας, Μεταμόρφωση

Ο αρχιδούκας και ο κήπος

Κύριε διευθυντά
Στην «Κ» της Κυριακής 28-5-2017, στη στήλη «Αθηναϊκά Plus», περιγράφεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Βαυαρού αρχιδούκα Χριστιανού φον Ολτενμπουργκ και της γυναίκας του Καρολίνας, απογόνων της οικογενείας της βασίλισας Αμαλίας, συζύγου του βασιλέως Οθωνος.

Στο πλαίσιο πολιτιστικής διπλωματίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τους βράβευσε για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον Εθνικό Κήπο. Ο κήπος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη φροντίδα και σχετικό όραμα της Αμαλίας, με χρήματα της χορηγίας του βασιλικού ζεύγους. Παρά τις δυσμενείς μνήμες της βαυαρικής διοικήσεως της χώρας μας, κάθε συνεργασία που αποσκοπεί στην ανακαίνιση και βελτίωση της εικόνας του κήπου είναι ευπρόσδεκτη. Από την παρουσίαση του άρθρου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το έργο ήταν μία προσφορά της Αμαλίας προς τον ελληνικό λαό. Προς αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι ο Οθων είχε καταβάλει ορισμένα χρηματικά ποσά για την ανέγερση των ανακτόρων, του βασιλικού φαρμακείου, των βασιλικών σταύλων και για τη δημιουργία του Εθνικού Κήπου. Μετά την έξωσή του, οι δυνάμεις εκάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να αποζημιώσει τον Οθωνα. Μετά τον θάνατό του, αναγνωρίστηκε ως χρέος προς τους κληρονόμους του, μεταξύ των οποίων και η Αμαλία, ποσό 4.500.000 φράγκων με τόκο 4%, το οποίο αποπληρώθηκε μέχρι το 1908 [βιβλιογραφία: Νικόλαος Π. Σοϊλεντάκης «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» (σελίς 76), εκδόσεις Παπαζήση, 2012]. Η Ελλάδα δεν χρωστάει σήμερα σε κανέναν Βαυαρό.

Γεωργιος Αραμπατζης, Iατρός, Χολαργός
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ