Τουρκία: Μεγάλη αντικυβερνητική πορεία μετά τη φυλάκιση βουλευτή

Τουρκία: Μεγάλη αντικυβερνητική πορεία μετά τη φυλάκιση βουλευτή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την καθοδήγηση του ηγέτη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την «δικαιοσύνη».Το σημείο έναρξης της είναι η Άγκυρα και ο τερματικός σταθμός της είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου χθες φυλακίστηκε για πρώτη φορά βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την χθεσινή φυλάκιση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος την περίοδο που ασκούσε το επάγγελμα του δημοσιογράφου, έφερε στο προσκήνιο την υπόθεση με τις νταλίκες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που μετέφεραν όπλα στην Συρία, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να απαντήσει στην στροφή στον αυταρχισμό της κυβέρνησης με μια σειρά δυναμικών μέτρων. Στα πλαίσια της νέας απόφασης, το ΡΛΚ κατεβαίνει στους δρόμους και ξεκινά την μεγάλη πορεία από την Άγκυρα προς την Πόλη με κεντρικό σύνθημα «δικαιοσύνη».

Στην πορεία, ο κ. Κιλιτσντάρογλου πλαισιώνεται από τους βουλευτές, τα στελέχη, τους υποστηρικτές του κόμματος του, καθώς και από μέλη της οικογένειάς του. Μαζί του περπατούν η σύζυγος, ο γιος και η μελλοντική νύφη του. Στην πρωτοβουλία, την οποία ανακοίνωσε χθες ο ίδιος, αποκλείοντας ταυτοχρόνως το ενδεχόμενο της τελικής απόσυρσης του κόμματος του από το κοινοβούλιο, υποστήριξη παρέχουν και άλλες οργανώσεις της τουρκικής Αριστεράς.

Και άλλες κινητοποιήσεις: Θορυβημένη η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, στην Πόλη, το ΡΛΚ πραγματοποιεί κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Οπαδοί του κόμματος συγκεντρώνονται έξω από την φυλακή του Μάλτεπε, όπου κρατείται ο βουλευτής Μπερμπέρογλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή 25 χρονών φυλάκισης. Οι εισαγγελείς είχαν αρχικά ζητήσει να επιβληθεί στον ίδιον ποινή ισόβια κάθειρξης με το σκεπτικό της δημοσίευσης κρατικών μυστικών.

Οι κινητοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης που θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή