Περί «υψηλής πολιτικής»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπανίως συνέπεσε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα επί διήμερο τα κρισιμότερα θέματα ενός έθνους, τις τύχες του οποίου διαχειρίζεται. Αλλά ακριβώς αυτό συμβαίνει από μιαν άποψη εκ συμπτώσεως.

Στο Λουξεμβούργο συνέρχεται σήμερα το Eurogroup και εάν ο υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρίνει πως έχει αρκούντως αξιοποιήσει το θέμα της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του, τότε μπορεί να κλείσει θετικά η δεύτερη «αξιολόγηση», με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα, που προσδοκά η κυβέρνηση και αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Στην Αθήνα, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ συζήτησαν την «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων, που για ορισμένους εταίρους μας –κυρίως για τη Γερμανία– σημαίνει ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την «προσωρινή ονομασία». Πρόκειται για απόπειρα αναθεωρήσεως της αποφάσεως της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008, όταν τελικώς και παρά τις πιέσεις προς τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, συνδέθηκε άρρηκτα η προσχώρηση της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Η πίεση ρυθμίσεως της «εκκρεμότητος» αυτής αποσκοπεί στη «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων και φυσικά της κυβερνήσεως των Σκοπίων, ωσάν το ΝΑΤΟ να είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ομαλότητα στο εσωτερικό μιας χώρας. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς απέκλεισε, ωστόσο, κάθε αλλαγή στη θέση των Αθηνών.

Το τηλεοπτικότερο συμβάν της ημέρας θα είναι, ασφαλώς, η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία των τριών κρατών, ενόψει της «αξιοποιήσεως» των κοιτασμάτων αερίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Απούσα από τη συνάντηση είναι η Τουρκία, που ασφαλώς θα αντιδράσει όταν αρχίσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα μέσα Ιουλίου.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που μία προοπτική ευρύτερη «αξιοποιείται» για τη δημιουργία μιας «δυναμικής» που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού. Ενόψει της εντάξεως της νήσου στην Ε.Ε. εξεπονήθη το σχέδιο Ανάν, που απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους το 2004 και η Κυπριακή Δημοκρατία προσχώρησε στην Ενωση.

Σήμερα, η προοπτική εντοπισμού απροσδιορίστου ποσότητος φυσικού αερίου χρησιμοποιείται ως καταλύτης για μια λύση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Επιτροπής, που επιχειρεί να άρει τις αντιρρήσεις της Λευκωσίας για να αρχίσει εκ νέου ο ευρωτουρκικός διάλογος, ενώ οι σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου εξέπεσαν σε οικτρό επίπεδο. Αυτό κάποιοι εταίροι μας το χαρακτηρίζουν «υψηλή πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή