Τροπολογία από Ν. Παππά για τις άδειες

Τροπολογία από Ν. Παππά για τις άδειες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση του επίμαχου άρθρου που ορίζει τον αριθμό των εκχωρούμενων τηλεοπτικών αδειών και αναθέτει την αρμοδιότητα εκχώρησής τους στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης (ΓΓΕ) προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), με την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή καταργείται το άρθρο 2Α του ν. 4339/2015 που προστέθηκε μέσω της κύρωσης του ν. 4367/2016 τον Φεβρουάριο του 2016. Το άρθρο ορίζει σε τέσσερις τις εκχωρούμενες άδειες ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και αναθέτει το έργο της εκχώρησης των αδειών στη ΓΓΕ, καθώς την εποχή εκείνη δεν υφίστατο το ΕΣΡ.

Με τη νέα τροπολογία, η κυβέρνηση συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ. Το δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Ιανουάριο ως αντισυνταγματική την αφαίρεση της αρμοδιότητας εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών από το ΕΣΡ. Η συμμόρφωση αυτή, ωστόσο, γίνεται μήνες πολλούς μετά την απόφαση του ΣτΕ και δεν συνάδει με τη «σπουδή» που έδειξε η κυβέρνηση στην αδειοδότηση των καναλιών. Ηδη, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει αποστείλει μέχρι σήμερα δύο επιστολές στο προεδρείο του ΕΣΡ, με το οποίο καλούσε το συμβούλιο να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν είχε φροντίσει για την κατάργηση του αντισυνταγματικού άρθρου.

Αλλά και η κατάργηση αυτή δεν σημαίνει αυτοδικαίως την άμεση έναρξη του σχετικού διαγωνισμού. Το ΕΣΡ πρέπει να λάβει επίσημο αίτημα από την πολιτεία –εν προκειμένω από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής– για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, όπως άλλωστε παραδέχεται και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ. «Μετά την ψήφιση της τροπολογίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές». Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας».

Περαιτέρω, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η κατατεθείσα τροπολογία ορίζει ότι το πρόγραμμα των παρόχων, όλων των κατηγοριών, θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή