Διαμαρτυρία κατά Ερντογάν στην Τουρκία

Διαμαρτυρία κατά Ερντογάν στην Τουρκία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορεία 425 χιλιομέτρων με αφετηρία την Αγκυρα και τελικό σταθμό την Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση βουλευτή του. Δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 χρόνων στον Ενίς Μπερμπέρογλου, πρώην δημοσιογράφο και βουλευτή του CHP, κρίνοντάς τον ένοχο κατασκοπείας. Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε πολύκροτο ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η ιστορική κεμαλική εφημερίδα Cumhuriyet το 2015 και το οποίο υπονοούσε ότι η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ διοχέτευε μυστικά όπλα σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Για το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουν κατηγορίες ο τότε διευθυντής της εφημερίδας Τσαν Ντουντάρ, ο οποίος έχει διαφύγει στο εξωτερικό, και ο επικεφαλής του γραφείου της στην Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ.

Με τουρκικές σημαίες, πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ και πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη», χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στην Αγκυρα, καθώς ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ξεκινούσε, μαζί με τους συντρόφους του, τη μεγάλη πορεία προς την Κωνσταντινούπολη. «Ας το ακούσει όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζουμε ένα δικτατορικό καθεστώς στην Τουρκία, στην πατρίδα μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου «υπαγορεύθηκε από το παλάτι», δηλαδή τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπερμπέρογλου ήταν ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία καταργήθηκε η δικαστική ασυλία των βουλευτών. Εντεκα βουλευτές του φιλοκουρδικού, αριστερού κόμματος HDP, συμπεριλαμβανομένων των δύο συμπροέδρων του, βρίσκονται επίσης στις φυλακές.

Εξάλλου, την αντίδραση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προκάλεσε η καταδίκη σε κάθειρξη 7,5 ετών του δικαστή του Αϊντίν Σεντάφ Ακάι από τουρκικό δικαστήριο την Τρίτη. Ο Ακάι κρίθηκε ένοχος συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση», το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει κατηγορηθεί από την τουρκική κυβέρνηση για το περυσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στην Ουάσιγκτον, οι Αρχές εξέδωσαν εντάλματα εις βάρος εννέα σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δύο άνδρες συνελήφθησαν για τα βίαια επεισόδια του περασμένου μήνα έξω από την οικία του Τούρκου πρεσβευτή, στη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Εικάζεται ότι οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς βρίσκονται πλέον στην Τουρκία, αν επιστρέψουν στις ΗΠΑ όμως κινδυνεύουν να συλληφθούν ή να απελαθούν, σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να άρει τη διπλωματική τους ασυλία.

Τέλος, οι τουρκικές αρχές έδωσαν το τελικό «πράσινο φως» στη ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας ROSATOM για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστάσιου στο Ακούγιου. Το φιλόδοξο έργο είχε ανασταλεί ύστερα από την επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων που ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023 και προβλέπεται να καλύψει το 7% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή