ΕΛΛΑΔΑ

Απροστάτευτοι οι νοσηλευτές σε ψυχιατρεία

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέο περιστατικό επίθεσης ασθενούς σε νοσηλεύτρια φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το πρόβλημα ασφάλειας εντός των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Το νεότερο συμβάν αφορά σε νοσηλεύτρια που έκανε νυχτερινή βάρδια την περασμένη Δευτέρα στο τμήμα οξέων περιστατικών στο Δρομοκαΐτειο και η οποία δέχθηκε επίθεση από νοσηλευόμενο ασθενή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Οπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί της, στο συγκεκριμένο τμήμα εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα για 31 ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα νοσηλεύονται σε δύο ορόφους. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείου του ΕΣΥ Αττικής καταγγέλλει την πολιτεία ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ασφάλειά τους, τονίζοντας «η αντιμετώπιση του ζητήματος μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, με σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας, αλλά και μόνη η εξαγγελία “στόχων” από τα συναρμόδια υπουργεία, δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων».

Καθημερινό φαινόμενο

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από ασθενείς καθημερινό φαινόμενο, για το οποίο ευθύνονται το υψηλό ποσοστό ακούσιας νοσηλείας (άνω του 60%) και η υποστελέχωση. Οπως σημειώνει, «βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς-κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι ακίνδυνοι για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς, γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί η εδώ και έτη μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας;». Και τονίζει ότι «είναι σήμερα επιτακτική όσο ποτέ η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας», προειδοποιώντας «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος είναι ακραία επικίνδυνη και είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον τραγικών εξελίξεων με ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Εν τω μεταξύ, την ίδρυση Παρατηρητηρίου κατά της εργασιακής βίας στον χώρο της Υγείας ζητεί από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), με αφορμή τα αλλεπάλληλα φαινόμενα βίας εις βάρος των λειτουργών της υγείας και κυρίως των νοσηλευτών.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ