Το πρωτόκολλο και η απουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας

Το πρωτόκολλο και η απουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίνι διπλωματικό σκάνδαλο με γερμανικό «άρωμα» σκίασε τη χθεσινή λαμπρή τελετή των αποκαλυπτηρίων της τιμητικής πλάκας που προορίζεται να τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Στα αποκαλυπτήρια, που έγιναν από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν προσήλθε, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ, μολονότι η χώρα του είναι βασικός χρηματοδότης του υπό κατασκευή μουσείου. Ο Γερμανός αξιωματούχος ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του, όταν του γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα απευθύνει χαιρετισμό, με τον ισχυρισμό ότι το πρωτόκολλο προέβλεπε ομιλίες μόνον των δύο πρωθυπουργών. Πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν πως στον κ. Ροτ διαμηνύθηκε ότι θα μπορούσε να παραστεί στην τελετή, αλλά εκείνος προτίμησε να ακυρώσει το ταξίδι, που είχε οργανωθεί αρμοδίως σε όλες του τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που δήλωσαν πως δεν είχαν αντίρρηση να λάβει τον λόγο ο Γερμανός υφυπουργός, ήταν η ελληνική πλευρά που επέμενε στην τήρηση του πρωτοκόλλου.

Η Γερμανία, πάντως, έχει ανακοινώσει ότι χρηματοδοτεί το έργο, που βρίσκεται στο επίπεδο του σχεδιασμού, με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα δίνει για το ξεκίνημα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, που το 1943 αποτέλεσε για 50.000 Εβραίους της πόλης την αφετηρία για το ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Με την ανέγερσή του οι Αρχές φιλοδοξούν να αποδώσουν ύψιστη τιμή σε όλους αυτούς που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια του Αουσβιτς-Μπίρκεναου.

Στα αποκαλυπτήρια της πλάκας, η οποία θα τοποθετηθεί στην είσοδο του μουσείου όταν αυτό γίνει, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν συγκινητικές αναφορές στη μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη και στους ιστορικούς δεσμούς της πόλης με το Ισραήλ.

Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι είχε προσκαλέσει στο ταξίδι και έναν υπέργηρο διασωθέντα από το Αουσβιτς Εβραίο της Θεσσαλονίκης που ζει στο Ισραήλ, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να έρθει, καθώς την παραμονή της αναχώρησης μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αντ’ αυτού, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συνόδευσαν τα δύο παιδιά του επιζήσαντα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της τριμερούς συνόδου, το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετέβη στη συναγωγή της ισραηλιτικής κοινότητας, όπου εκφώνησε λόγο. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν στην πόλη δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας του κ. Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή την πολιτική του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό.

Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ διαδήλωσαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και άτομα προσκείμενα στη ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η παρουσία των κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου (κυρίως) στην πόλη έθεσαν σε λειτουργία πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα ασφαλείας, με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και πλατειών, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε στον ουρανό της πόλης.

Κατά την προσφώνηση του χθες το βράδυ στη συναγωγή, ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ είπε απευθυνόμενος στο κ. Νετανιάχου ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους ηγέτες του Ισραήλ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την έχουν επισκεφθεί ο πρώτος πρόεδρος της χώρας Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και ο Σιμόν Πέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή