Πούτιν: Η συνεργασία με ΗΠΑ μπορεί να ενισχυθεί

Πούτιν: Η συνεργασία με ΗΠΑ μπορεί να ενισχυθεί

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ειρωνεύθηκε τον πρώην αρχηγό του FBI Τζέιμς Κόμι ως «ακτιβιστή», φθάνοντας στο σημείο να του προσφέρει άσυλο στη Ρωσία, σε περίπτωση που η διαρροή, από την πλευρά του Κόμι, συνομιλιών με τον Ντόναλντ Τραμπ στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης του προκαλέσει νομικά προβλήματα.

Στην τετράωρη τηλεοπτική συνέντευξή του με ερωτήσεις από το κοινό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προσεγγίζει με φιλικές διαθέσεις τις ΗΠΑ και ότι η αμερικανορωσική συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί σε σειρά τομέων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμμετοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία ήταν ευεργετική για το αξιόμαχο του στρατεύματος και υποστήριξε ότι το μέλλον της χώρας θα κριθεί στην Αρκτική, τόσο από ενεργειακής όσο και από στρατιωτικής πλευράς.

«Κατ’ αρχάς, μου κίνησε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρώην διοικητής του FBI είπε ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στην αμερικανική εκλογική διαδικασία, αλλά πάλι δεν έδωσε στοιχεία γι’ αυτό», είπε ο Πούτιν, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες. «Γυρίστε την υδρόγειο και το δάχτυλό σας θα πέσει σε κάποια χώρα στην οποία οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα. Και στην οποία αναμειγνύονται. Το γνωρίζω μετά βεβαιότητας από τις συνομιλίες μου με τους αρχηγούς κρατών. Απλώς δεν θέλουν να τσακωθούν με τους Αμερικανούς και δεν το λένε ευθέως, αλλά όλοι λένε το ίδιο πράγμα», υποστήριξε.

Ο Πούτιν δεν διέψευσε ότι η Μόσχα επιθυμούσε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν προσπάθησε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν μετά βεβαιότητος ότι κάτι τέτοιο συνέβη. «Εχουμε την άποψή μας και τη λέμε δημοσίως. Αλλά δεν υπάρχει κάποια υπόγεια επιχείρηση δολιοφθοράς», είπε.

«Σε τι διαφέρει ο διοικητής του FBI από τον κ. Σνόουντεν; Στην υπόθεση αυτή δεν έδρασε ως επικεφαλής του FBI, αλλά ως ακτιβιστής με άποψη. Παρεμπιπτόντως, αν αντιμετωπίσει δίωξη γι’ αυτό, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και σ’ αυτόν πολιτικό άσυλο», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αγνόησε κάποιες δύσκολες ερωτήσεις του κοινού («Πότε θα παραιτηθείτε;», «Οταν λέτε ότι δεν προδίδουμε τους δικούς μας, αυτό ισχύει για τους κλέφτες και διεφθαρμένους αξιωματούχους;»), επιλέγοντας να μην επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία το 2018. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έγινε χθες σαφές είναι ποιος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία: ο Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί, σύμφωνα με το δικαστήριο, να είναι υποψήφιος, λόγω προηγούμενης καταδίκης. Τη Δευτέρα, ο Ναβάλνι συνδιοργάνωσε διαδηλώσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ρωσίας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και αίτημα την πάταξη της διαφθοράς. Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός για οργάνωση διαδήλωσης χωρίς άδεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή