Το πολιτικό μπρα ντε φερ Τσίπρα – Μητσοτάκη στη «μετά Εurogroup» εποχή

Το πολιτικό μπρα ντε φερ Τσίπρα – Μητσοτάκη στη «μετά Εurogroup» εποχή

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup φέρνει ανακατατάξεις όπως είναι λογικό και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό με τους δύο βασικούς μονομάχους να παίρνουν θέση στην πολιτική σκακιέρα.

Η πληροφορία πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα κάνει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του, δείχνει μία διάθεση για την δημιουργία ενός νέου επικοινωνιακού αφηγήματος, που θα στηρίζεται στην λογική πως τα δύσκολα πέρασαν και υπάρχει μπροστά «η προοπτική της ανάπτυξης».

Αυτό άλλωστε επιχείρησε ήδη να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας και στην κατ' ιδίαν συνάντηση του, σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα σαφές μήνυμα για οριστικό τέλος των μνημονίων με το τέλος του τρίτου προγράμματος».

Τόνισε παράλληλα ότι «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και όχι να χαλαρώσουμε σε αυτά τα τελευταία βήματα» με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την προοπτική «δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των πληγών της κρίσης».

Παρόμοια ήταν και η ρητορική του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, που μετά την λήξη του Eurogroup σε δύο δημόσιες τοποθετήσεις του έκανε λόγο για «θετικό αποτέλεσμα» που δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη. 

Eίναι βέβαιο ωστόσο πως ο πρωθυπουργός εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εσωκομματική δυσπιστία, που μπορεί, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Σκουρλέτης, που μιλώντας σήμερα στον Σκάι, έκανε λόγο για μία αντίφαση που δημιουργείται για τον ΣΥΡΙΖΑ, «που είναι "καταδικασμένος" να πορεύεται να επιβάλει λιτότητα αλλά παράλληλα να υπόσχεται ότι θα προσφέρει έξοδο από αυτή. Κι αυτό γιατί έχει μια αβέβαιη έκφανση όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα».

ΝΔ: «Να μαθευτεί η αλήθεια»

Στον αντίποδα ουδόλως δεν συμμερίζονται την κυβερνητική άποψη στην αξιωματική αντιπολίτευση περί κάποιας «επιτυχίας» στην χθεσινή συνεδρίαση. Και όχι μόνο. Παγιωμένη πλέον πεποίθηση στην Πειραιώς είναι πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δέσει την χώρα σε πολυετή λιτότητα με πολύ μεγάλο κόστος.

Στη ΝΔ, δεν πρόκειται να αποδεχτούν παθητικά το κυβερνητικό αφήγημα, το οποίος στηρίζεται, όπως λένε, σε αμιγώς επικοινωνιακά τεχνάσματα και δεν έχει κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αφορμή την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει πλέον η χώρα.

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής Nίκο Βούτση τονίζει πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, μία καθυστέρηση «που προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ακόμα πως «η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα» και καταλήγει λέγοντας πως «για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ζητώ τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση».

Το «γαλάζιο» επιτελείο θα επιχειρήσει να αποδομήσει συντονισμένα και με επιχειρήματα το αμέσως επόμενο διάστημα το κυβερνητικό αφήγημα που όπως λένε θέλει «να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο».

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από την σημερινή παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επιχείρησε με παραδείγματα να εξηγήσει γιατί η συμφωνία κρατάει την χώρα καθηλωμένη και το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν εγγυάται καν αυτό που το 2014 ήταν δεδομένο: την έξοδο στις αγορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή