ΚΟΣΜΟΣ

Το Fox News επιχειρεί να αλλάξει με ένα σλόγκαν

Στα 45 εκατ. δολάρια έχει φθάσει ο λογαριασμός του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης για το Fox News.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το δίκτυο Fox News, βασική πηγή πληροφόρησης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και καταπέλτης με τη βοήθεια του οποίου ο άλλοτε αστέρας του reality εκτοξεύθηκε στην εξουσία, αλλάζει σλόγκαν. Το Fox εγκαταλείπει το σλόγκαν «αντικειμενικό και ισορροπημένο» («fair and balanced») και υιοθετεί τις φράσεις «αυτό βλέπετε περισσότερο, αυτό εμπιστεύεστε περισσότερο» («most watched, most trusted»).

Το Fox News είναι πράγματι το δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ, αν και ως προς το δεύτερο σκέλος, την εμπιστοσύνη, οι γνώμες διίστανται. Είναι διάσημο το απόφθεγμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι, «αν παρακολουθούσα Fox News, ούτε κι εγώ θα με ψήφιζα». Η εξόφθαλμη μονομέρεια του δικτύου που φιλοξενεί δεξιούς σχολιαστές όπως ο Γκλεν Μπεκ και ο Μπιλ Ο’ Ράιλι είχε εξ αρχής μετατρέψει την επίκληση της αντικειμενικότητας σε περίγελω. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα Αμερικανών που δεν έχουν το δίκτυο Fox σε καμία εκτίμηση, πολύ δε περισσότερο δεν το εμπιστεύονται.

Επιλέγοντας, το 2006, να βαφτίσει το δίκτυό του «αντικειμενικό και ισορροπημένο», ο ιδρυτής του Ρότζερ Εϊλς επένδυσε πάνω στον μύθο σύμφωνα με τον οποίο όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα από προοδευτική σκοπιά και μόνον το Fox News προσφέρει «αντικειμενικότητα». Η αποχώρηση του Εϊλς, εν μέσω κατηγοριών για πολυετή σεξουαλική παρενόχληση προβεβλημένων γυναικών του καναλιού, οδήγησε τη διοίκηση να επιχειρήσει αποστασιοποίηση και από το παλιό σλόγκαν περί αντικειμενικότητας, το οποίο θεωρήθηκε ότι ταυτιζόταν με τον Εϊλς. Ο Εϊλς, που πέθανε πρόσφατα, είχε λάβει πέρυσι αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει από το δίκτυο. Παράλληλα, το Fox News ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει 45 εκατ. δολάρια για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που σχετίζονται με το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα 20 εκατ. δόθηκαν στην πρώην παρουσιάστρια Γκρέτσεν Κάρλσον, προκειμένου να μην εκθέσει στο δικαστήριο τις εμπειρίες της από τη συμπεριφορά του Εϊλς, ενώ μικρότερα ποσά καταβλήθηκαν σε άγνωστο αριθμό άλλων γυναικών. Ο αστέρας του καναλιού Μπιλ Ο’ Ράιλι επίσης εμπλέκεται σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, γνωστός για τη σεξιστική και μειωτική συμπεριφορά του προς τις γυναίκες, είχε στηρίξει τον Εϊλς έως την τελευταία στιγμή, ενώ συχνά επαινεί τα «φανταστικά ρεπορτάζ» του Fox News.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ