Πιέσεις ξανά στη στερλίνα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To απρόσμενο αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα και η περίοδος πολιτικής αστάθειας, που όπως φαίνεται θα ακολουθήσει, ενδέχεται να συμβαίνουν τη χειρότερη δυνατή εποχή για τη βρετανική οικονομία και την αξία της λίρας στερλίνας. Μέχρι τις 10 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δεν φαινόταν πως η απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές θα αποτελούσε σημείο καμπής για τη στερλίνα.

Το βρετανικό νόμισμα είχε χάσει περίπου το 20% της αξίας του μεταξύ του Ιουνίου του 2016, όταν οι Βρετανοί είχαν αποφασίσει στο δημοψήφισμα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, και του Νοεμβρίου.

Πολλοί είχαν αρχίσει τότε να υποθέτουν πως αυτή θα ήταν η πτώση που απαιτούσαν οι ξένοι επενδυτές μετά το Brexit, ώστε να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ωστόσο η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τη Μέι οδήγησε σε υποχώρηση της λίρας κατά 2% την περασμένη Παρασκευή και κατά 1% τη Δευτέρα, ενώ οι χρηματιστές λένε πλέον πως οι εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημείο καμπής για τη στερλίνα.

Για πολλούς αναλυτές το εκλογικό αποτέλεσμα όχι απλώς καθιστά ακόμη πιο αβέβαιη την έκβαση του Brexit, αλλά δημιουργεί επίσης πολιτικό κενό το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απότομη προσγείωση της οικονομικής δραστηριότητας, που πολλοί είχαν φοβηθεί πως θα ακολουθούσε μετά το δημοψήφισμα του 2016.

«Οι αγορές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν ποιο είναι το ύψος του ασφάλιστρου κινδύνου για τη στερλίνα», λέει ο Τζέιμς Μπίνι, επικεφαλής αναλυτής συναλλαγματικών αγορών στη State Street Global Advisors. «Αν υποστηρίξουν οι Συντηρητικοί πιο ήπιο Brexit, η στερλίνα πιθανώς θα ανέβει. Αν όμως καταστεί σαφές πως τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα για τον ρυθμό ανάπτυξης, τότε η λίρα πιθανώς να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο».

Πλέον οι αγορές υποθέτουν πως η αποτυχία Μέι να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχει ως αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να τηρήσει πιο ήπια στάση στο θέμα του Brexit και να θέσει ως προτεραιότητα τη σύναψη στενών εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η συμφωνία κοινοβουλευτικής υποστήριξης από το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης της Βορείου Ιρλανδίας θα διατηρήσει για μεγάλο διάστημα στην εξουσία την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, ή τη Μέι στη θέση της πρωθυπουργού για τα επόμενα δύο χρόνια που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η ανησυχία πως η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε δίνη αυξανόταν ήδη πριν από τις εκλογές. Η υποχώρηση της λίρας μετά το δημοψήφισμα του Brexit οδήγησε τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, σε μια εποχή στην οποία υποχωρούν οι πραγματικοί μισθοί και η οικονομική ανάπτυξη. Το υψηλό και όλο και πιο ανελαστικό κόστος στέγασης σημαίνει πως η Τράπεζα της Αγγλίας είναι αναγκασμένη να αγνοήσει την άνοδο του πληθωρισμού και να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και φθηνού χρήματος, όμως, υπονομεύει ακόμη περισσότερο τη συναλλαγματική αξία της λίρας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αλληλεπίδραση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής τον επόμενο χρόνο και ήδη πολλά μεγάλα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και μεγάλοι κερδοσκόποι επενδυτές αναρωτιούνται αν θα υπάρξει και νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή