Mατιές στον κόσμο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ

Φρανκ Λόιντ Ράιτ, 150 χρόνια από τη γέννησή του

Ενα από τα σπίτια που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Φρανκ Λόιντ Ράιτ ήταν και το Taliesin, το οικογενειακό του σπίτι στο Spring Green του Ουισκόνσιν, μέσα σε μεγάλο κήπο, που αποπερατώθηκε το 1911. Το Taliesin υπήρξε η θερμοκοιτίδα των ιδεών του και πολλών μελετών του. Ο φετινός Ιούνιος φέρνει την επέτειο των 150 ετών από τη γέννηση αυτού του σπουδαίου αρχιτέκτονα, που ήταν επί της ουσίας καινοτόμος και οραματιστής. Το ευρύ κοινό γνωρίζει σαφώς το περίφημο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, κτίριο που αναπτύσσεται πάνω στην ιδέα ενός έλικα και που θεωρείται ορόσημο δημόσιας αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Αλλά και πολλά ακόμη που σώζονται είναι μαγνήτες για τον τουρισμό, όπως το περίφημο Fallingwater στη δασώδη έκταση της Πενσυλβανίας. Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φετινή επέτειο είναι η ευκαιρία για επανεξέταση της ιδιοφυΐας του Φρανκ Λόιντ Ράιτ και επεξεργασία τρόπων αξιοποίησης του τεράστιου κεφαλαίου που άφησε στην αρχιτεκτονική σκέψη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Τα ημερολόγια των θυμάτων

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον άρχισε εκστρατεία crowdfunding με σκοπό να ψηφιοποιήσει 200 και πλέον ημερολόγια που ανήκαν σε θύματα και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Στη φωτογραφία, σελίδα με τον «Master Teddy Bear» που ανήκε στον Γιόζεφ Στριπούνσκι. Η καμπάνια είναι η πρώτη του είδους και φέρνει στη δημοσιότητα πολλά και διαφορετικά ημερολόγια.

ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ

Εγκατάσταση τοπίου

Ο Ράφαελ και η Μίργιαμ δέχονται τις περιποιήσεις του μπάτλερ καθώς φωτογραφίζονται ως πρώτοι ένοικοι του Null-Stern-Hotel (του ξενοδοχείου χωρίς αστέρια). Είναι η εγκατάσταση τοπίου των Ελβετών καλλιτεχνών Φρανκ και Πάτρικ Ρίκλιν στο όρος Saentis στην Ελβετία. Το πλήρως εκτεθειμένο «ξενοδοχείο», σε ύψος 1.200 μ., διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα επιθυμούσε να διανυκτερεύσει.

ΜΟΣΧΑ

Από την Ιταλία στη Ρωσία

«Η Αποκαθήλωση» του Τιντορέτο, από την εκκλησία του 17ου αιώνα Santa Maria dell’ Umiltà της Ρώμης, προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας. Εκεί, παρουσιάζεται η έκθεση με 25 έργα που ήρθαν στη Ρωσία από την Ιταλία γύρω από τον θεματικό άξονα της αναγεννησιακής Βενετίας. Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία υποδέχεται αυτά τα έργα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Αστικές οφθαλμαπάτες

Οι τουρίστες στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας, έχουν ένα ακόμη αξιοθέατο να εντοπίσουν. Τα έργα του Γάλλου καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Julien De Casablanca, από την Κορσική, είναι αποτέλεσμα της δικής του επινόησης «Outings Project». Ο Ντε Καζαμπλάνκα επιθυμεί να προκαλέσει διάχυση έργων τέχνης σε μεσοτοιχίες και προσόψεις του Ζάγκρεμπ συμβάλλοντας στον αιφνιδιασμό της αστικής οφθαλμαπάτης. Το πρότζεκτ θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου, αλλά έστω για το σύντομο χρονικό διάστημα που θα λειτουργήσει διαχέει τη δύναμη της τέχνης στον δημόσιο χώρο.

ΣΙΚΑΓΟ

Η ποιήτρια Γκουέντολιν Μπρουκς

Ηταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα ποιήτρια που τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία της ποίησης για τη συλλογή της «Annie Allen» το 1950. Η Γκουέντολιν Μπρουκς, που εικονίζεται σε φωτογραφία της δεκαετίας του ’40 με το πρώτο της βιβλίο «A Street in Bronzeville», ταυτίζεται με την πόλη του Σικάγου, που αυτόν τον μήνα την τιμά πολλαπλώς. Η Μπρουκς θα συμπλήρωνε τα 100 της χρόνια και με αφορμή την επέτειο επανεκδόσεις και αναγνώσεις του έργου της έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή