Ένα σκωτσέζικο ουίσκι με ψυχή Βίκινγκ

Ένα σκωτσέζικο ουίσκι με ψυχή Βίκινγκ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκωτσέζικο ουίσκι Highland Park δεν χρειάζεται συστάσεις ανάμεσα στους φανατικούς του είδους. Στέκεται πάντα στις πρώτες θέσεις, τόσο της ποιότητας όσο και των προτιμήσεων των aficionados!

Τόπος παραγωγής του, το μυστηριακό νησί Όρκνεϊ στο βορειότερο σημείο της Σκωτίας. Ένα νησί που κάποτε, τον 8ο-9ο αιώνα, αποτελούσε κομμάτι της Δανίας και της Νορβηγίας, στεγάζοντας το αρχηγείο των θρυλικών πολεμιστών των Βίκινγκς. Ο Magnus Eunson, ο ιδρυτής του Highland Park 1798, ήταν απευθείας απόγονός τους. Όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα, άλλωστε, ένας στους τρεις κατοίκους του Όρκνεϊ έχουν σκανδιναβικό DNΑ και αισθάνονται περήφανοι για τη σκανδιναβική κουλτούρα και παράδοση, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητά τους.

Αυτή η ιστορία ενέπνευσε τους ανθρώπους του Highland Park ώστε να δημιουργήσουν μια καινούργια σειρά ουίσκι-φόρο τιμής στην καταγωγή τους και στη Βίκινγκ ψυχή τους. Ο φημισμένος Δανός σχεδιαστής Jim Lyngvild ανέλαβε τον σχεδιασμό των τριών νέων προϊόντων, που πήραν την ονομασία τους από πρόσωπα της σκανδιναβικής μυθολογίας: Valkyrie, Valknut και Valhalla. Πρώτο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το Valkyrie και θα ακολουθήσουν τα επόμενα δύο χρόνια τα άλλα δύο.

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να σας συστήσω τη Βαλκυρία (Valkyrie). Οι Βαλκυρίες ήταν θηλυκές θεότητες της σκανδιναβικής μυθολογίας που επέλεγαν ποιοι από τους Βίκινγκς θα πέθαιναν στις μάχες. Για τους πολεμιστές αυτούς ο θάνατος δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή μιας ένδοξης ζωής. Με τον θάνατό τους οδηγούνταν στη Valhalla, όπου κυβερνούσε ο πανίσχυρος θεός Όντιν, και πολεμούσαν στις πανίσχυρες στρατιές του. Με τέτοιους μύθους δεν μπορείς παρά να περιμένεις και μια μοναδική γεύση. 

Το ιδιαίτερα σχεδιασμένο μπουκάλι σε προετοιμάζει γι’ αυτό. Στριφογυρίζω το ουίσκι στο ποτήρι και απολαμβάνω το λαμπερό, φυσικό, κεχριμπαρένιο χρώμα του – στο Ηighland Park δεν χρησιμοποιούνται ποτέ πρόσθετα χρωστικά καραμέλας. Το φέρνω στη μύτη και ρουφάω αρώματα μαρμελάδας λεμονιού και πράσινων ώριμων μήλων. Για να φτάσω στην πρώτη γουλιά που κάνει την ανατροπή: γλυκά ανατολίτικα μπαχαρικά, βανίλια, τζίντζερ, γλυκόριζα και απολαυστικός καπνός. Ας είναι καλά τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά βαρέλια από σέρι και μπέρμπον που δημιουργούν κύματα αρωμάτων που διαδέχονται το ένα το άλλο. Βελούδινο και κρεμώδες, το Valkyrie καταλήγει σε μια μακρά αρωματική επίγευσ,η με κύρια χαρακτηριστικά το μυρωδάτο κάπνισμα και τα ώριμα εσπεριδοειδή. 

Ένα ουίσκι που αξίζει να το απολαμβάνεις σκέτο, μετά το φαγητό, με ένα κομμάτι τάρτας μήλου!

Ο Jim Lyngvild 

«Είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου από τους Βίκινγκς και τη σχέση μου με τα νησιά Όρκνεϊ. Δουλεύοντας με τους ανθρώπους του Ηighland Park πάνω στη νέα θρυλική σειρά, ήταν μεγάλη τιμή και μοναδική εμπειρία και ευκαιρία να απεικονίσω τους αρχαίους μύθους και τις παραδόσεις της πατρίδας μου και να μεταδώσω την κουλτούρα των Βίκινγκς σε ένα νέο, σύγχρονο κοινό». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή