Απεβίωσε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ

Απεβίωσε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, στην οικία του στο Λούντβιγκσχαφεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας. 

Ο Κολ είναι μέχρι και σήμερα ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας στην μεταπολεμική εποχή, διατηρώντας το αξίωμα από το 1982 έως το 1998.

Εχει χαρακτηριστεί ως ο «αρχιτέκτονας» της Ενωσης της χώρας, βρισκόμενος στο «τιμόνι» της Δυτικής Γερμανίας το 1989, κατά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Παράλληλα, πολύ σημαντική θεωρείται η συμβολή του στην καθιέρωση του ευρώ, ως κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο Χέλμουτ Κολ πέθανε στο σπίτι του στην πόλη Λουντβιχσχάφεν στη νοτιοδυτική Γερμανία. Από το 2008 ήταν καθηλωμένος σε αμαξίδιο, μετά από ατύχημα. 

«Βαθιά θλίψη για έναν σπουδαίο Ευρωπαίο»

«Ο Χέλμουτ Κολ άλλαξε τη ζωή μου με καθοριστικό τρόπο», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών ηγέτης στην επανένωση της Γερμανίας. Ο Κολ, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998, ήταν «μια ευκαιρία για εμάς, τους Γερμανούς», επισήμανε επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας, σε δηλώσεις της από τη Ρώμη.

«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή», συμπλήρωσε η καγκελάριος. «Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων», είπε η Μέρκελ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα στο οποίο ανήκε ο Κολ, εξέφρασε την θλίψη του για το θάνατο του επιφανούς Γερμανού πολιτικού με μία λιτή ανάρτηση στο Twitter. «Θρηνούμε», ήταν το μήνυμα του CDU. 

«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ», έγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μήνυμα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας , κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του. «Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος – και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο Μπους, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος την περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε τον Κολ ως «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο». «Βαθιά θλίψη για ένα σπουδαίο Γερμανό και έναν σπουδαίο Ευρωπαίο», ανέφερε με Τweet του ο Ζάιμπερτ.

Ο Κολ ήταν ένας «πολύ σπουδαίος Ευρωπαίος» και ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο Τwitter, σημειώνοντας ότι «ο Κολ ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ εξέφρασε και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος.

Οι ημερομηνίες «σταθμοί» στη ζωή του:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή