Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ

Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συλληπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ.

«Με ειλικρινή λύπη πληροφορήθηκα την εκδημία του πρώην Καγκελαρίου Helmut Kohl. Ο εκλιπών υπήρξε κορυφαίος Ευρωπαίος και εμβληματική διεθνής προσωπικότητα, που διετέλεσε ο μακροβιότερος Καγκελάριος στην ιστορία της Χώρας του, υπηρετώντας την με υποδειγματική συνέπεια και επιτυχία από αυτή την θέση επί δεκαέξι χρόνια. O Helmut Kohl θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης της γερμανικής επανένωσης το 1990, την οποία ενέταξε με διορατικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχοντας, ως μεγάλος ευρωπαίος οραματιστής, πλήρη επίγνωση του κοινού ευρωπαϊκού πεπρωμένου».

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας σταθερός ηγέτης, σε μια ταραγμένη εποχή. Πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πολλά και κρίσιμα χρόνια και συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας. Τη λήξη του ψυχρού πολέμου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την επανένωση της πατρίδας του. Συνεργάστηκε αξιόπιστα με όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις και αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Πολιτικός με ευθύ λόγο, αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του και σταθερά απέναντι στο δημαγωγικό λαϊκισμό, ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης με ανακοίνωσή του.

Λύπη και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του Κολ και στο γερμανικό λαό εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «έναν ηγέτη με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που έφερε εις πέρας το ιστορικό εγχείρημα της ειρηνικής επανένωσης της Γερμανίας».

Ο Χέλμουτ Κολ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες και οραματιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που από τη θέση του εργάστηκε για την εμπέδωση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή