3,2 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ το 2017

3,2 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ το 2017

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 7,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων η εκκαθάριση του οποίου θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η φορολογική διοίκηση ξεκινάει τη διαδικασία εκκαθάρισης και ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο το 2016 στα ταμεία του Δημοσίου εισήλθαν περίπου 550 εκατ. ευρώ περισσότερα. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στο ότι η είσπραξη το έτος 2016 περιλαμβάνει την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το έτος 2016, δεν περιλαμβάνεται μία δόση (η τελευταία), η οποία εισπράχθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Στην αύξηση των εσόδων συνέβαλαν επίσης:

1. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα και του συμπληρωματικού φόρου.

2. Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου ΕΝΦΙΑ 20% για τα ημιτελή, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που ίσχυε τα έτη 2014 και 2015.

Για το 2017 το ποσό υπολογίζεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 3,2 δισ. ευρώ. Αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξηση των εκπτώσεων τουλάχιστον τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο, η εξαγγελία (του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ) όπως και οι προηγούμενες που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ (περί κατάργησής του) έμεινε ανολοκλήρωτη. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 8 στους 10 φορολογουμένους πληρώνουν κανονικά τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν αδυναμία, με αποτέλεσμα οι οφειλές τους να εντάσσονται στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεδομένα:

• Πάνω από 7,4 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα υπολογιστεί και φέτος επί των πλασματικών αντικειμενικών αξιών.

• Οσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των παραπάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των παραπάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και άνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και άνω.

• Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή