Sunlight – Μυτιληναίος δείχνουν τον δρόμο για την ομολογιακή ρευστότητα

Sunlight – Μυτιληναίος δείχνουν τον δρόμο για την ομολογιακή ρευστότητα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη δημόσια προσφορά έκδοσης του εταιρικού ομολόγου αξίας 50 εκατ. ευρώ από τη Sunlight – θυγατρική του ομίλου Π. Γερμανού. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές, ενώ ανάλογη υποδοχή αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα (21-23 Ιουνίου) και στη μεγαλύτερη έκδοση εταιρικού ομολόγου (ύψους 300 εκατ. ευρώ, του ομίλου Μυτιληναίου) από τον Μάιο του 2016, που ιδρύθηκε η οργανωμένη αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Oι δύο εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αναδεικνύουν τον ένα από τους δύο άξονες ανάπτυξης που έχουν επιλέξει οι εισηγμένες τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, ο πρώτος άξονας αφορά τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια για να μειώσουν τον δανεισμό τους και να υποστηρίξουν τα κεφάλαια κίνησης, αφού είναι ασύμφορος ο τραπεζικός δανεισμός. Ηδη μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2017 αναμένεται η έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους 1,280 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί ομολογιακά δάνεια ύψους 906,4 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα μέχρι και το τέλος της χρονιάς έχουν εκπονηθεί επενδύσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ από μία δεκάδα εισηγμένων που περιλαμβάνει τη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους σε νέες διεθνείς αγορές. Οι επενδυτικές κινήσεις που είναι σε εξέλιξη μέχρι και το τέλος του 2017 είναι οι εξής:

Ο όμιλος Jumbo προετοιμάζεται για το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επεξεργάζεται το άνοιγμα καταστημάτων σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μυτιλήνη και η Αίγινα. Ταυτόχρονα μέχρι τον Δεκέμβριο θα λειτουργήσουν ακόμη δύο καταστήματα στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται και η είσοδος του ομίλου στη Βοσνία. Ο όμιλος Σαράντη διευρύνει την παρουσία του στην Πορτογαλία με την είσοδο των προϊόντων της στη μεγαλύτερη πορτογαλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sanoe που ελέγχει το 52% του πορτογαλικού λιανεμπορίου. Επίσης, η διοίκηση του ομίλου Σαράντη εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς επιχείρησης, ενώ οι επενδύσεις θα προσεγγίσουν τα 8 εκατ. ευρώ το β΄εξάμηνο του 2017 και ολόκληρο το 2018.

Ο όμιλος Nexans –θυγατρική του γαλλικού ομίλου Alcatel– ολοκληρώνει το προσεχές φθινόπωρο επένδυση 3 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας, που θα αφορά νέα γραμμή παραγωγής καλωδίων για την αγορά της Γερμανίας. Η «Ελληνικά Καλώδια», θυγατρική της Cenergy Holdings, πραγματοποιεί επένδυση 15 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της θυγατρικής Fulgor στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας. Ο ξενοδοχειακός όμιλος Καράτζης ολοκληρώνει νέα υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα σε έκταση 37 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου. Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι υλοποιεί επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνει την ανέγερση της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη συνολικής επένδυσης 17,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης προχωράει σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 28,8 εκατ. ευρώ με επίκεντρο το εργοστάσιο στη Σκωτία, ενώ ενισχύει τον δείκτη εξωστρέφειας, καθώς ενδιαφέρεται για την είσοδο των προϊόντων της στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. 

Ο όμιλος Fourlis εξετάζει την επέκταση των εργασιών του και σε άλλες βαλκανικές αγορές εκτός της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που έχει ήδη πολύχρονη παρουσία. Τέλος, ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί φέτος ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2018 με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμενο για τη συνδρομητική τηλεόραση. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL και vectoring, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομένου της Cosmote TV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή