Αποψη: Πρέπει να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό

Αποψη: Πρέπει να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ι λαοί της Ευρώπης, για μία ακόμη φορά, κατάφεραν να νικήσουν τον κακό τους εαυτό και να διώξουν, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, τους εφιάλτες της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.

Οι μεγάλοι φόβοι που είχαν δημιουργηθεί στα τέλη του 2016, όταν όλοι «έβλεπαν» την Ακροδεξιά να επικρατεί στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στη Γαλλία και τον λαϊκισμό στην Ιταλία, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Επικράτησε η ορθή σκέψη και στις προαναφερόμενες χώρες κανένα ακροδεξιό κόμμα δεν κατάφερε να αναλάβει τη διακυβέρνηση, ενώ και στην Ιταλία το πρώτο μήνυμα κατά του λαϊκισμού ήταν ενθαρρυντικό, αφού το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο καταποντίστηκε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη γείτονα χώρα.

Η Ευρώπη παρέμεινε σε μια ορθολογική πορεία, αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν είναι επίτευγμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οφείλεται πρωτίστως στην κουλτούρα των ευρωπαϊκών λαών για δημοκρατία, ανάπτυξη και σύμπνοια.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ερμηνεύσουν σωστά το νόημα των πολιτικών επιλογών των λαών τους και να μη θεωρήσουν εσφαλμένα ότι δεν πρέπει να κάνουν πολλά παραπάνω βήματα για μια πραγματική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που θα οδηγήσει τους λαούς στην ευημερία.

Τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη πρέπει να φύγουν παντελώς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν πραγματικά οι πολιτικοί ταγοί της Γηραιάς Ηπείρου κατανοήσουν ότι πρέπει να σκέφτονται και να ενεργούν όχι εθνικιστικά, αλλά ευρωπαϊκά και εθνικά.

Το ότι ήταν λάθος αυτό που έπραξε η Μεγάλη Βρετανία επιλέγοντας την απομάκρυνσή της από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές και στους ίδιους τους πολίτες της.

Και αυτό πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καμία άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει από τους άλλους εταίρους συμπεριφορές τέτοιες που θα το εξανάγκαζαν σε έξοδο από την κοινότητα.

Η ορθή σκέψη λοιπόν που επικράτησε στους ευρωπαϊκούς λαούς θα πρέπει να υπερισχύσει και στις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, ώστε να διασφαλίσουν ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα χρόνια που πέρασαν ήταν πολύ δύσκολα για τη χώρα μας. Και τώρα βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά σε σημείο καμπής.

Από τις αποφάσεις και τις εξελίξεις των επόμενων μηνών θα κριθεί εν πολλοίς η δυνατότητα της χώρας να γυρίσει σελίδα. Θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θα κριθεί η προσπάθεια που έγινε με κόπο και θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά είναι να γνωρίζουμε και κυρίως να έχουμε συμφωνήσει πού πρέπει να πάμε. Προς ποια κατεύθυνση, με ποιες προτεραιότητες και με ποιο όραμα.

Και εδώ χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των εταίρων μας. Εκτός, βέβαια, και από τη δική μας θέληση για ανάπτυξη.

Οι εταίροι μας πρέπει να αφήσουν τις υπερβολικές απαιτήσεις κι εμείς να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με κινητήριο δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις.

Η έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει επιστροφή στην πραγματικότητα που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.

Δεν είναι το ζητούμενο να ξαναβγεί το κράτος στις αγορές και να βρει δανεικά, για να αρχίσουμε, όπως παλιά, να καταναλώνουμε αυτά που παράγουν άλλοι.

Το ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να δημιουργούμε εμείς τον εθνικό πλούτο που χρειάζεται, για να αποκατασταθεί σταδιακά το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας.

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν καταφέρουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας, όχι μέσα από τον δανεισμό, αλλά μέσα από τις εξαγωγές.

Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, για να προσελκύσουμε νέες παραγωγικές επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Οι δυνατότητες δεν λείπουν –και δεν έλειψαν ποτέ– ούτε από τη χώρα ούτε από τις επιχειρήσεις της. Υπάρχουν σήμερα αρκετοί τομείς, κλάδοι και δραστηριότητες, που διαθέτουν εξωστρεφή προσανατολισμό και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα την ελληνική οικονομία.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή